Peter Pot

Peter Pot

Het Dominicanenklooster: een plek waar je opnieuw kunt beginnen!Het Dominicanenklooster Zwolle betekent voor mij opnieuw beginnen. Ik begin op 1 februari 2018 als nieuwe directeur van het klooster. Eerder stond het Dominicanenklooster ook al aan het begin van nieuwe fases in mijn leven.


Zo fietste ik in 1974 voor het eerst vanuit het Sterrebosch bij Hoonhorst, waar ik geboren ben, naar het Thomas a Kempis College in Zwolle.

Een deel van het introductieprogramma voor de brugklassers was toen in het klooster.


Ik voelde me klein in het neogotische kloostercomplex en was onder de indruk van de grote, mooie kerk. Tot dat moment kende ik vooral de bescheiden parochiekerk op Hoonhorst, die begin jaren zestig is gebouwd.


In 1993 was het Dominicanenklooster de ‘geboorteplaats’ van de politieke partij De Groenen. Toen ontmoette ik namelijk tijdens een boekenbeurs in de kloostergang Michiel van Harten. We besloten om een afdeling van De Groenen op te richten in Zwolle, het begin van een fantastisch politiek avontuur! We hadden veel plezier in onze politieke werk en kregen steeds meer ‘volgers’.


Als Groenen voerden we tal van acties voor een natuur- en milieuvriendelijke samenleving, zoals: autovrije binnenstad, groene Nooterhof, biologische landbouw en duurzaam bouwen.


We deden dat vol inspiratie en boekten mooie resultaten, wat vanaf 2002 versterkt werd door de samenwerking met GroenLinks.


In 2007 nam ik afscheid als wethouder van Zwolle en begon ik in Arnhem als projectleider kerk en samenleving. Ook toen kwam het Dominicanenklooster weer om de hoek kijken. Bij de overgang naar deze nieuwe functie werd ik namelijk door RTV Oost geïnterviewd in de kloostergang. Zoals het Dominicanenklooster voor mij te maken heeft met opnieuw beginnen, gun ik dat ook anderen, in verschillende opzichten: een nieuw begin in het christelijk geloof, een wending in de levensloop, inspirerende kennismakingen, en bovenal: nieuwe levensvreugde!


Het Dominicanenklooster kan ook voor jou een nieuw begin betekenen. Wie weet waar je bezoek toe leidt. Voel je welkom!