Diaconie

Diaconie

Vanaf het begin van de christelijke kerk staat de dienstbaarheid voor anderen centraal. Diaconie behoort tot de kern van de spiritualiteit van christelijke gemeenschappen, vaak meer nog dan het geloof zelf. Diaconie is uit dankbaarheid delen met elkaar van de gaven die wij zelf mochten ontvangen. Geven behoort tot ons antwoord op de gaven van Woord en sacrament. In de Dominicanenkerk zijn er dan ook veel activiteiten op diaconaal gebied, mede gedragen door verschillende diaconale werkgroepen.
De noodzaak van hartelijke diaconale activiteiten als kern van ons geloof komt bijvoorbeeld naar voren in:

  • Verhalen in de Bijbel
  • Verhalen over de vroege kerk
  • Verhalen over de bedelordes als Dominicanen en Franciscanen
  • De geschriften van paus Franciscus
  • De Zendingsbrief 2023/24 die onze gemeenschap in de zomer van 2023 mocht ontvangen.

De diaconie kan worden bereikt via diaconie@dominicanenzwolle.nl.

Taakgebieden van onze diaconie

Materiële hulpverlening

Een belangrijk aspect van diaconie is de materiële hulpverlening. Activiteiten zijn bijvoorbeeld:

  • In de zondagviering houden we collectes voor diaconale doelen.
  • Het verstrekken van broodgeld en andere noodzakelijke levensbehoeften voor mensen binnen en buiten de parochie die daarvoor geen geld hebben.
  • Het verstrekken van kerstgiften aan mensen met een zeer laag inkomen. Hulpverleners melden hiervoor mensen aan.
  • Incidentele doorverwijzing van de bezoekgroep naar de Groene Kerk voor kleine technische adviezen of ingrepen zoals: Verwarming op 60 graden, (Hulp bij) Thermostaat instellen, Verstrekken van een Isolatiepakket, Stimuleren van gebruik van warme kleding in kerk en thuis.

Verbinding bewerkstelligen

Met behulp van o.a. de bezoekersgroep willen wij graag ons volop inzetten om contact te houden met onze eigen parochianen. Wij willen bereiken dat onze parochianen minder snel uit zicht raken als ze een tijdje niet meer in de kerk (kunnen) komen. Activiteiten zijn bijv:

  • Het verstrekken van een kerstattentie aan kwetsbare parochianen; ouderen, zieken, mensen die een naaste verloren hebben.
  • De organisatie en gastvrije ontvangst van de Allerzielenviering voor degenen die een naaste verloren in het afgelopen jaar.
  • De aankleding en organisatie van de gemeenschappelijke ziekenzegen.
  • Interreligieuze verbinding zoeken met gelovigen van andere monotheïstische religies.

Aandacht vragen voor duurzaamheid: zorg voor de aarde

Het doel is om samen met parochianen een zichtbare, positieve rol te spelen in de maatschappelijke transitie naar een duurzame en rechtvaardige samenleving. Activiteiten en evenementen zijn gericht op bewustwording, informatie-verstrekking en het vergroenen van de eigen geloofsgemeenschap.

Verstrekken van informatie

Er bestaan veel gemeentelijke regelingen en stedelijke initiatieven waar mensen gebruik van kunnen maken. Een groot deel van schrijnende armoede wordt niet gelenigd door de onbekendheid met deze regelingen. En er is ondersteuning mogelijk van wijkloketten en vrijwilligerscentrale Zwolle Doet. Wij geven daarover voorlichting aan mensen die daar belang bij hebben.

Werkgroepen

Dit alles bereiken we door specifieke werkgroepen. Hieronder leest u meer over deze werkgroepen.

Vrede en Gerechtigheid (WVG)

De werkgroep heeft 7 projecten onder haar hoede:

  1. De ondersteuning van het kindertehuis Sint Martinus de Porres in Fastiv, Oekraïne. Vanuit dit huis verzorgen vrijwilligers en medewerkers nu ook hulp aan vluchtelingen tijdens de oorlog. Het is een Dominicaans project geleid door de Poolse pater Michael Romaniv OP. Zie ook de nieuwsberichten uit Fastiv op onze website.
  2. De ondersteuning van de Dominicanessen in Tombura : Zuid- Soedan. Zij zetten zich m.n. in voor de gezondheid van de plaatselijke bevolking d.m.v. vaccins, waterputten, landbouwstimulatie etc.
  3. Diaconale collectes. Vanaf december 2022 bestemt de Dominicanenkerk een collecte voor een diaconaal doel. De WVG stelt het collecterooster op voor de collectes voor goede doelen.
  4. De verkoop van producten in de advent en 40-dagentijd.
  5. Organisatie van de vredesweek. De werkgroep Vrede en Gerechtigheid participeert in het Vredesplatform Zwolle. Info over de activiteiten van dit platform vindt u op de website van het platform vredesplatformzwolle.nl.
  6. Amnesty International: Tijdens het koffiedrinken na de viering op iedere eerste zondag van de maand vraagt de Amnesty schrijfgroep u om uw solidariteit te tonen met gewetensgevangenen over de hele wereld. U kunt dit doen door een petitie te ondertekenen en/of een brief te schrijven.
  7. De werkgroep participeert in gevangeniswerk (‘Papa leest voor’).

Bezoekgroep

De bezoekgroep heeft speciale contacten met medeparochianen die het fijn vinden regelmatig bezoek van de kerk te krijgen. De werkgroep bestaat ongeveer uit 25 mensen die bezoeken brengen aan ongeveer 100 leden van de parochie. De leden van de bezoekgroep krijgen trainingen en letten ook op mogelijke armoedeproblematiek in verband met de hoge energieprijzen.

Parochiële Caritasinstelling (PCI)

De PCI beschikt over geld waarmee zij al jaren knelpunten opvangt van mensen die dringend iets nodig hebben maar dat niet zelf kunnen betalen. Voor een beroep op het fonds kunnen mensen zich melden bij corinnevannistelrooij@dominicanenzwolle.nl die de vraag dan aan leden van de PCI doorgeeft.

Groene kerk

Dominicanenkerk Zwolle is één van de 500 Groene Kerken in Nederland. Al deze kerken proberen stappen te maken richting duurzaamheid, eerlijke handel en zorg voor Gods schepping. Activiteiten zijn bijv:

  • Aan kerkgangers een isolatie- en besparingspakketje voor thuis ter beschikking stellen en soms helpen met de installatie
  • Overstap naar faire-trade koffie en het gebruik van mokken i.p.v. plastic bekertjes
  • Groene stadswandeling door binnenstad
  • Organisatie Klimaatvieringen en bijdrage aan Zwolse Klimaatdag
  • Theater: Geloof en een hoop zonnepanelen
  • Lezingen m.b.t. klimaat

De werkgroep Groene kerk kan worden bereikt via groenekerk@dominicanenzwolle.nl.

Participatie in andere projecten

De Dominicanenkerk participeert verder nog in andere diaconale zaken: er is gevangeniswerk (‘Papa leest voor’), participatie in de interreligieuze werkgroep Welzijn en Levensbeschouwing en samenwerking met de stedelijke werkgroep SLAG (Samen Leven Anders Geloven).