Ed Spiegel

Ed Spiegel

EDWARD is 51 jaar, getrouwd en heeft twee dochters (van 4 en 7 jaar), en nog twee dochters (van 19 en 21 jaar). Hij is bezoeker van het Dominicanenklooster en heeft een eigen accountantskantoor in Zwolle. Op zaterdag houdt hij ervan om naar de markt te gaan.


Op een warme zomeravond vroeg mijn partner of ik meewilde naar een cursus ‘Zoeken naar waarheid’ in het Dominicanenklooster. Eigenlijk zou ik op pad met de racefiets. We kenden elkaar nog niet zo lang, dus besloot ik toch om mee te gaan. Wij zaten bij die cursus in het klooster met zicht op de sportschool aan de overkant van de Asendorperstraat waar mensen fanatiek op apparaten aan het trainen waren. Ik besefte dat het klooster ons geestelijk in beweging bracht met een soort mindfitness.


Dat is zo’n tien jaar geleden. Het klooster is voor mij een plek geworden waar je met elkaar het goede probeert te doen. Het gaat niet om mij alleen, alle mensen zijn van waarde. En daar kom ik zelf dan weer verder mee. Je steekt elkaar aan. Wat ik in de kerk hoor, betrek ik op mijn eigen leven, thuis en op het werk. We staan in een traditie. Het is een manier van leven. Ik zie ons allemaal ploeteren. Als je in een moeilijke situatie zit, kan je doorgaan. Dat lukt, omdat je je gedragen weet.Mijn vertrouwen was groot genoeg

Zo ben ik bestuurslid van de landelijke accountantsvereniging waar dertien mensen samen grote beslissingen nemen. We hadden een discussie over de vraag hoe je ervoor zorgt dat deze beroepsorganisatie goed functioneert. Twaalf mensen hadden daar een opvatting over die ik niet deelde. Ik wilde over deze vraag praten met verschillende soorten leden, niet alleen met het bestuur. We hebben leden die de jaarrekening van de ING controleren, de boekhouding van een slagerij doen en de opvolging van een familiebedrijf ondersteunen. Dat is allemaal van waarde.


Deze visie heb ik vol kunnen houden omdat mijn vertrouwen groot genoeg was. Uiteindelijk is mijn visie de werkwijze van het bestuur geworden. Mensen rond het bestuur deelden mijn visie en lieten het inzicht van het bestuur kantelen. Het heeft geholpen dat ik helder was. Het kwam ten diepste uit mezelf.


Met verstand en gevoel verhalen lezen

In het klooster geniet ik van de duiding van de verhalen. De voorgangers kijken tegelijk met hun verstand én hun gevoel naar de oude verhalen. Natuurkundig kan niemand over water lopen. Maar de begrippen achter deze verhalen zijn prachtig. Als het echt moeilijk is, moet je niet opgeven maar altijd doorgaan. Er komt een moment dat het weer licht wordt. En dan blijk je toch over water te kunnen lopen.


Het Dominicanenklooster is een schatkamer van wijsheden. Je kunt ook de Happinez lezen, dat past er prima bij. Maar de basis ligt voor mij in het klooster, waar we met elkaar het goede proberen te doen. Ik ben lang niet met religie bezig geweest, maar het kwam weer terug. Mensen van mijn generatie en jonger zijn aan het pionieren om aan de levenswijsheid van geloof nieuwe betekenis te geven. Kom gerust eens langs in het klooster.