Ook in 2024 was er van alles te doen rondom de Dominicanenkerk. Het bruist! Hieronder vind je een jaaroverzicht met hoogtepunten* per maand.
Het is goed om op te merken dat die hoogtepunten niet mogelijk zouden zijn zonder al die andere ('reguliere') vieringen en activiteiten. Zonder die bedding van een gemeenschap die samenkomt, meehelpt, viert en bidt zou onderstaand overzicht een hoopje los zand zijn. Denk bijvoorbeeld aan Bijbel open, Choral Evensong, Concerten bij kaarslicht, cursussen, Do'ontmoeting, gespreksgroepen, getijdengebeden, jeugdwerk, kloosterbioscoop, kloostercolleges, kloostermaaltijden, kloosterochtenden, kloostervertellingen, koffiedrinken in De Enk, miniconcerten, rondleidingen, rozenskransmeditatie, Taizévespers, voorstellingen, workhops, yoga, zen.
Er is zoveel inzet en veerkracht in en rond de geloofsgemeenschap! Ook als er veranderingen of beperkingen zijn in de faciliteiten of het gebouw. Wat een energie!
jan
Het jaar begon hoopvol, met een interreligieuze gebedsviering waarin Josephine van Pampus één van de voorgangers was. Ook in 2025 is dat onverminderd actueel. Op 5 januari is er daarom opnieuw zo'n viering, deze keer in het Academiehuis (Grote Kerk).
feb
Er was veel belangstelling voor de cursus die Nelleke Hendriks en Evert van den Berg gaven rondom het werk van dichter Paul Celan en beeldend kunstenaar Anselm Kiefer, afgesloten met een gezamenlijk museumbezoek. Iets moois om op terug te kijken!
mrt
Josephine van Pampus gaf de cursus RK voor beginners (en vanaf januari 2025 opnieuw). Twaalf deelnemers verdiepten zich in het RK-geloof; van de hechte groep meldden zes ervan zich vervolgens aan voor het H. Vormsel.
apr
In april kunnen het concert rondom Huub Oosterhuis en de Bedevaart naar Lourdes natuurlijk niet onvermeld blijven!
mei
De Mariavespers van Claudio Monteverdi werden op indrukwekkende wijze uitgevoerd door het Margaretha Consort onder leiding van Jos van Veldhoven - niet in een concert, maar in daadwerkelijke liturgie. Bezoekers werden deelnemers.
In maart ging de reeks Amazing Grace van start; een samenwerking met de Caribische Gemeenschap en de Thomas a Kempisparochie. Een kloostervertelling door Violet Roosberg vormde de aftrap. Verder waren er een goedbezochte en inzichtgevende avond rondom de 'Slavenbijbel', een wandeling 'Sporen van slavernij', een kloosterbioscoop en ter afsluiting de oecumenische viering op 25 mei. Belangrijke thematiek, die vraagt om voortdurende herbezinning.
jun
Plaatsvervangend programmamaker Lucia de Vries zette een kleine reeks op rond vrede, die in het Midden-Oosten zo ver weg lijkt te zijn. Een kloosterbioscoop met filmmaker Jacqueline de Bruijn en een open gesprek met vredeswerkers Sytse en Marlies Tjallingii bracht de complexiteit en urgentie opnieuw voor het voetlicht.
jul
De minipelgrimage was een mooi nieuw initiatief: een dag wandelen in Zwolle en omgeving met bezinnende momenten onderweg. Voor herhaling vatbaar!
aug
Een zestal vindingrijke, mooie orgelconcerten sierden het zomerprogramma. Alle concerten hadden een thematiek van schepping en creativiteit, met als kapstok de zes scheppingsdagen. Het leidde tot boeiende muzikale vertellingen!
sep
Op startzondag ging de talentenmarkt van start. Parochianen boden allerlei diensten aan, ten behoeve van het orgelfonds en de orgelrestauratie. Van wandelen tot samen eten, van schilderijen tot muziekstukjes - vele onvermoede talenten kwamen aan het licht! Mooi om elkaar weer van een andere kant te leren kennen.
Verder kwam er een nieuwe zendingsbrief, rond het thema 'Ontvankelijk zijn'. Bijzonder om te zien hoe dat thema al zoveel uitwerking heeft gekregen!
okt
Het nieuwe jaarthema 'Ontvankelijk zijn' begon in oktober al echt te leven. De cursus Bevrijd je stem, leesgroepen Zoekend geloven en Leren luisteren en de workshop Binnengaan boden allemaal unieke manieren om je te oefenen in ontvankelijkheid. Op een parochieavond in november werd al duidelijk hoe relevant die activiteiten waren, toen parochianen het in praktijk begonnen te brengen: 'Hoe kunnen we blijven luisteren?'
nov
November stond in het teken van Allerzielen, met natuurlijk de Allerzielenviering en de kerkopenstelling 'Ode aan de doden'. Behalve dat was er een bijzonder concert door het Nederlands Bach Consort met rouwmuziek uit verschillende religieuze tradities en een ritueel waarin concertgangers hun rouw naar voren konden brengen. Daarnaast voerde Jongenskoor Dalfsen het Requiem van Gabriel Fauré uit, met gebeden en gedichten door voorganger Jan Groot en samenzang. Troostrijk!
Per november waren er ook veranderingen in het Kloosterteam: Josephine van Pampus werkt ondertussen niet meer als pastor bij de Dominicanenkerk, maar als theoloog/programmamaker voor het rectoraat. Rector René Dinklo OP is als pastor bij het Kloosterteam gekomen.
dec
In december is het natuurlijk Advent en Kerst wat de klok slaat. Onder de noemer 'Ontvankelijk worden' leefden de Adventsvieringen toe naar Kerst. Buiten de vieringen werd Kerst volop gevierd in de Kerstliederen met het Aquinokoor, bij het Popup Choir en in de Lessons and Carols met Jongenskoor Dalfsen.
Ben jij er ook in 2025 weer bij?