Themareeks - Amazing Grace

Wist je dat het jaar 2023-2024 een herdenkingsjaar is van (de afschaffing van) de slavernij in het Koninkrijk der Nederlanden? Afgelopen zomer bood de koning excuses aan voor het slavernijverleden, waarna er op allerlei plekken extra aandacht is gekomen voor het kennen en erkennen van slavernij en uitbuiting in verleden en heden.

Rond de Dominicanenkerk wordt er in dat kader de reeks Amazing Grace georganiseerd, naar het bekende lied van onderdrukking en bevrijding. John Newton (1725-1807) schreef de tekst ervan. Aanvankelijk was Newton zélf een slavenhandelaar, maar na zijn bekering begon hij zich uit te spreken voor de afschaffing van slavernij. Het lied bezingt de ervaring van bevrijding door God, en werd een klassieker als zwarte spiritual, als gezang in vele kerken, en is één van de bekendste christelijke liederen bij een breed publiek wereldwijd.

Erg toepasselijk dus voor een reeks over de thematiek van slavernij en bevrijding! Vooral omdat die reeks gaat om het kennen en erkennen van het verleden, maar ook over bevrijding, heling, hoop en verbinding. De reeks begint dan ook in de Veertigdagentijd (periode van bezinning), om via Pasen (het feest van bevrijding) te eindigen op de zaterdag ná Pinksteren (het feest van eenheid in verscheidenheid, verbinding).

De reeks wordt georganiseerd door beide geledingen van onze parochie (Nederlandssprekend en de Caribische gemeenschap) in samenwerking met de parochie Thomas à Kempis. Tot de reeks behoren de volgende activiteiten:

Kloostervertelling - De vrijheidsstrijd van slaafgemaakten
Violet Roosberg vertelt over de vrijheidsstrijd die Tula op Curaçao leverde in 1795. De strijd getuigt van grote innerlijke, spirituele kracht - een kracht die ook vandaag nog kan inspireren en hoop kan geven.

do 7 mrt | 20.00 – 21.15 | Dominicanenkerk | €7,50 (vormt de prijs een probleem? door een gulle gift zijn er 20 gratis plaatsen te reserveren!)

Verboden boekenclub - De Slavenbijbel
Wist je dat slaafgemaakten een gecensureerde versie van de Bijbel te lezen kregen? Hun overheersers hadden allerlei passages verwijderd die té bevrijdend, te hoopgevend zouden kunnen zijn, ze op 'verkeerde' ideeën zouden brengen... Op deze avond ontdek je welke passages dat waren, en wissel je uit wat de teksten jou te zeggen hebben.

wo 20 mrt | 19.30 – 21.30 | Kloosterpoort | begeleiding: Marciano Viereck | €5

Slavernijwandeling - Sporen van onderdrukking en verzet
De geschiedenis van Zwolle is verweven met slavernij. In deze wandeling hoor je verhalen over slaafgemaakten, VOC-kapiteins, koloniale handelaren en Zwollenaren die zich uitspraken tegen de slavernij.

zo 7 apr | 11.15 – 12.45 | wandeling vanaf ingang Dominicanenkerk | €5

Kloosterbioscoop - Moeder Suriname
Filmavond met nagesprek. De getoonde documentaire met uniek archiefmateriaal vertelt het levensverhaal van een Surinaamse wasvrouw, en daarmee portret van een land, een volk. Ze vecht ervoor haar kinderen een beter bestaan te geven. Terwijl haar kinderen naar Nederland vertrekken, wil ze zelf achterblijven, in haar land.

do 18 apr | 20.00 – 22.00 | €5

Oecumenische viering - Amazing Grace
De reeks sluit af met een hoopvolle oecumenische viering, met representanten van geloofsgemeenschappen die geworteld zijn in verschillende gebieden die een koloniale geschiedenis delen met Nederland.

za 25 mei | 19.00 - 20.30 | Dominicanenkerk

 

Ontdek meer over het verleden van de plek waar je woont, de traditie waarin je staat, verrijk je blik met andere perspectieven, put kracht en inspiratie uit het verleden, om samen te zoeken naar bevrijding in heden en toekomst.

 

 

Projectgroep 'Amazing Grace'

Michael Buijkx, diaken in de Thomas à Kempis-parochie
Violet Roosberg, voorzitter van de Rooms-Katholieke Caribische Gemeenschap Zwolle
Marciano Viereck, lid van rectoraat Sint Thomas van Aquino
Henk Vogel, programmamaker Dominicanen Zwolle
Lucia de Vries, lid van rectoraat Sint Thomas van Aquino