Weekend Wandeltip

Niks zo fijn als even de natuur in als je veel binnen zit (te werken). Gelukkig zijn er volop mogelijkheden om alleen, met een vriend/vriendin of je gezin erop uit te gaan. Elk weekend daarom een wandeltip of stadspelgrimage van ons om mee op te laden. 

19 juni | De laatste Weekend Wandeltip

Vandaag de laatste tip. Er valt nog veel te wandelen in Zwolle en omgeving, maar sluiten we het vandaag af. Kees heeft al een tijdje hartproblemen. “Ik kan nog 2 km lopen, in een slakkengang.” En nieuwe wandelingen uitzoeken gaat nu even niet. Binnenkort wordt Kees geopereerd. “Ik hoop en vertrouw erop dat dit slaagt, zodat ik in de toekomst weer kan lopen.”  

Als afsluiter een wandeling van 4 km in Epe bij de schaapskooi. Het is een kabouterpad. “Mijn kleinkinderen kennen dit pad allemaal en het is een prachtige wandeling. Je komt ook nog een klein speeltuintje tegen tijdens de wandeling.” De routebeschrijving is de kortste in de geschiedenis van de Wandeltip: volg de kabouters! Kees heeft veel aandacht besteed aan de beschrijving hoe je er met de auto moet komen.  

Komend vanuit de richting A50: 

A50 volgen richting Heerde. U neemt aflag 28 Heerde Zuid. Einde snelweg slaat u de Eperweg op richting Heerde centrum. (Vanuit de richting Zwolle onderaan linksaf, vanuit de richting Apeldoorn onderaan rechtsaf.) In het centrum slaat u linksaf de Elburgerweg op (even voorbij het gemeentehuis, eerst een stukje Hagestraat, langs de benzinepomp.) Na ongeveer 4 km ziet u aan uw linkerhand een kiosk. Aan de rechterkant van de weg kunt u parkeren. U kunt ook de met rode klinkers verharde weg naast deze kiosk oprijden en vlak bij de schaapskooi parkeren.  

Start op de parkeerplaats: Elburgerweg 33, 8181 EM Heerde 

Als u op de parkeerplaats staat, niet oversteken, maar even zoeken naar het kabouterpad dat is aangegeven met kabouters. 

 

12 juni | Rode Route Sahara

 

Weekend Wandeltip Rode Route Sahara

Vandaan de Rode Route in de Sahara. Een paar weken terug ging de wandeltip ook door de Sahara, maar toen ging het om de gele route. Ook nu kun je kiezen om met de trein te gaan en vanaf Station Ommen te lopen. De wandeling is dan 8,8 km lang. Parkeer je je auto bij de Sahara (Beerzerweg, Beerze) dan kort je de wandeling in tot 4,8 km. Let altijd goed op de markering en loop terug als je bij een volgende kruising niets ziet. Kees zegt kort en krachtig: “Ik vind dit wel een aanrader.”

Start Station Ommen

M 50 blauw/groen

Weg oversteken

M 51 rechts blauw/groen

M 42 links geel/groen

M40 geel/groen

M 41 rechts geel

Bij spitsing links fietspad

Vrij snel naar rechts

Markering verder geel

M 32 rechts geel

 

Als je bij de Sahara hebt geparkeerd, hier de route verder volgen.

M 30 rechtdoor rood/blauw

M 36 rechts rood/groen

M 37 rechtdoor rood/groen

N 32 rechts rood/groen/geel

N 33 rechts rood

N 34 rechtdoor rood

M 45 rechtdoor rood/geel

M 30 einde Sahara

 

Naar station

M 30 links geel

M 32 links geel

M 40 geel/groen

M 42 rechts groen/blauw

M 50 rechtdoor groen/blauw

Einde

 

 

5 juni | Groene wandeling station Dalfsen 

 

Weekend Wandeltip Groene wandeling Dalfsen

Zoals je weet, begeleiden Kees en Margriet al jaren samen een wandelgroep. Nogal logisch dat Kees een grote voorraad wandelingen tot z’n beschikking heeft. Zoals deze ‘groene’ wandeling van vandaag. Kees kan zich nog goed herinneren dat ze in al die jaren één keer een deelnemer zijn kwijt geraakt. Dat vergeet hij nooit meer, - dat was op deze route. Toch hoef je met Kees z’n aanwijzingen hier echt niet te verdwalen. Het is alweer even geleden dat Kees de foto maakte bij deze wandeling. Wie nu gaat wandelen ziet niet alleen groene paaltjes, maar vooral veel groene natuur! “Door de vele regens ziet het er fris uit,” zegt Kees. “Let ook op de onderbegroeiïng. Veel fluitekruid, duizendblad, ereprijs, smeerwortel. Van de wortel van die laatste plant maakten de Fransen een zalf die verlichting gaf bij de wonden van de soldaten. Vandaar de naam: smeerwortel. Er staat nog veel meer langs de weg. Je hoeft niet de namen te weten, maar kijk en geniet.”

Station Dalfsen: Stationsweg 4.

Start W 10

W 10 groen/oranje geel vanaf de parkeerplaats richting spoorovergang en bij open spoorboom oversteken.

W 16 rechts groen

W 17 links groen/blauw/paars

W 35 links groen

W 36 links groen

W 18 rechts groen

W 19 rechts groen

W 20 rechtdoor groen/blauw

W 14 links groen/blauw/rood

W 15 einde station Dalfsen.

 

29 mei | Oranje wandeling station Dalfsen 

Voor deze prachtige dag een wandeling van 8 km vanaf station Dalfsen. Kees zegt: “Het is een bijzondere wandeling. Een stukje langs de vecht en daarna door het bos. Ook langs weilanden. Trek goede schoenen aan. Het is géén laarzenpad, maar je moet soms wel uitwijken voor waterplassen, - zeker in deze tijd.”

Je kan met de trein of de auto op het station parkeren. Zelfs fietsen naar het station is te doen. Veel mogelijkheden dus.  

Start W 11

W 11 Oranje. Vanaf de parkeerplaats Station langs het monument richting stad Dalfsen. Voor de brug rechtsaf gaan.

W 12 rechts oranje

W 13 rechtdoor oranje/blauw/rood

W 75 rechts oranje

W 74 rechts oranje

W 73 rechts oranje/geel/blauw

W 20 links oranje/geel/groen

W 16 rechtdoor oranje/geel/groen

W 10 rechtdoor oranje/geel

Einde station

 

22 mei | Sahara (6,5 of 8,5 km) 

Voor het Pinksterweekend een wandeling in de Sahara in Ommen. Een aanrader volgens Kees Nypels. “Het is er erg mooi en voor de Pinksteren goed te doen.” Je kunt je auto voor de Sahara parkeren (Beerzerweg, Beerze). Als je daar start is de wandeling 6,7 km lang. Je kunt ook goed met de trein of de auto naar station Ommen. Dan is de wandeling 8,5 km. Kees zegt: “Let goed op da aanwijzingen. Ik ben zelf vaak verkeerd gelopen. Dan liep ik uiteindelijk naar de Sahara en kwam het wel goed. Verdwalen is daar best moeilijk, maar verkeerd lopen kan wel. Als er geen aanwijzingen meer zijn, loop dan terug. Dit maakt het ook spannend.”

 

Start Station Ommen

M 50 blauw/groen

Weg oversteken

M 51 rechts blauw/groen

M 42 links geel/groen

M40 geel/groen

M 41 rechts geel

Bij spitsing links fietspad

Vrij snel naar rechts

Markering verder geel

M 32 rechts geel

 

Als je bij de Sahara hebt geparkeerd, hier de route verder volgen.

Geel aanhouden.

M 30 rechts geel

M 45 rechts geel

M 44 rechts geel

M 42  Hier is weer de splitsing of het station of verder naar de Sahara

 

Naar station

M 42 groen/blauw

M 50 rechtdoor groen/blauw

Einde

 

Naar Sahara

M 42 rechts geel

M 32 einde

 

15 mei | Sterrenbos (8 km) 

Kees Nypels tipt vandaag een mooie boswandeling in het Sterrenbos bij Dalfsen. Ook goed met de fiets bereikbaar: ongeveer 20 km vanuit het Zwolle. Kees geeft een extra tip: “Pas op voor de processierups.” Vanaf half mei worden de beestjes weer actief. Geen reden om thuis te blijven. Wel reden om afstand te houden van de nesten en de beestjes niet aan te raken.  

Startpunt: Sterrebosweg 4, Dalfsen. Je kan je auto net vóór de camping Starnbos parkeren. (Niet de camping opgaan).   

Start W 70 

W 70 vanaf de paarkeerplaats rechtsaf groen 

W 71 rechtdoor groen 

W 72 rechtsaf Bosrandweg groen 

W 72 scherp links groen 

W 74 links groen 

W 73 rechtdoor groen 

Bij sterrenbosweg rechtdoor groen 

Snel daarna links groen 

W 70 einde parkeerplaats 

 

8 mei | Witte Bergen (9 km) 

 

Kees tipt vandaag een wandeling van 9 km in de Witte Bergen bij Staphorst / IJhorst. Hij zegt: “Dit is puur verwondering. Voor mijzelf geef ik mijn wandelingen sterretjes. 3 is het hoogst en deze wandeling haalt dat. Ga even zitten op het bankje bij het water. Misschien zie of hoor je wel kikkers. Het geluid van kikkers is voor mij muziek. Verder veel heide en als je niet in het weekeinde gaat is het er heerlijk rustig.”  

Start hoek Burgemeester Van Wijngaardenstraat / Carstenlaan, IJhorst.  

Begin bij de parkeerplaats Y 20 geel 

Y 20 geel, loop naar beneden en al snel zie je Y 00.  Zie je dit niet snel, loop dan de andere kant op. (Met je rug naar de parkeerplaats kijken naar de weg en dan linksaf.) 

Y 00 rechtdoor geel iets links aanhouden. 

Y 32 rechtdoor geel 

Y 31 links geel 

Y 34 rechtdoor geel 

Y 35 rechts geel 

Y 33 rechts geel 

Y 36 rechtdoor geel 

Y 37 rechtdoor geel 

Y 38 links geel 

Y 43 rechtdoor geel 

Y 39 rechts geel 

Y 16 rechts geel 

Y 15 rechtdoor geel 

Y 14 rechts geel 

Y 28 rechts geel 

Y 26 rechtdoor geel 

Y 20 einde parkeerplaats 

 

1 mei | Aa-landen (5 km) 

Vandaag verklapt Kees welke wandeling hij elke dag maakt. Een wandeling van 5 km door de de Aa-landen. “Het is deze keer geen paaltjes wandeling, maar verdwalen kan bijna niet. Je ziet vanalles onderweg: groot en klein hoefblad, speenkruid, holewortel, daslook en nog veel meer. Ik denk dat deze planten hier gezaaid zijn. Behalve klein en groot hoefblad, die groeien hier van nature. Nog meer lente: er zijn ook eenden met jong en ganzen met jong.”   

Start vanaf de parkeerplaats bij het Meander College in de Aa-landen (Dobbe 37) 

- Loop vanaf de parkeerplaats richting Rivierenhof (verzorgingshuis) 

- Rechtsaf voor de Rivierenhof de Merwedelaan in. 

- Doorlopen langs de Grevelingen, daarna waterplas en vóór het bruggetje linksaf het park in. 

- Houd de hele wandeling het water rechts van je. 

- Ga om de wijde Aa heen en loop terug aan de andere kant  

- Water rechts houden. 

- Steek de waallaan over en loop rechtdoor. 

- Bij de Reggelaan rechtsaf en doorlopen tot parkeerplaats. 

 

24 april | De wandelaars deel 2

De wandeltips die Kees Nypels geeft, komen voort uit jarenlange ervaring. In de omgeving van Zwolle kent hij zo goed als elk wandelpaadjeSamen met Margriet begeleidt hij sinds 1986 maandelijks meditatieve wandelingen vanuit het klooster. Door corona ligt deze activiteit stil en wacht op betere tijden. Ondertussen vertellen Margriet en Kees in dit deel van het tweeluik hoe deze groepswandelingen ooit zijn ontstaan. En ze vertellen over het geheim van hun samenwerking...  

17 april | Oud Avereest (rood)

Vandaag een wandeling van 5,3 km die begint in Oud Avereest. Kees Nypels zegt: “We zijn eerder al een keer vanaf deze plek vertrokken, maar dit is een andere wandeling. Je ziet andere dingen, zoals heide en jeneverbessen. En ieder die ons volgt weet inmiddels dat de jeneverbes mijn lievelingsboom is! Er wordt hier ook rogge geteeld. We zitten hier toch wel dicht tegen Duitsland aan, en rogge is in Duitsland zeker ook een belangrijk bestanddeel van brood. Daarom is het niet zo gek, dat hier in de omgeving vroeger veel rogge is geteeld. Ik weet het niet zeker, maar ik denk dat in dit gebied rogge op een biologische methode verbouwd wordt. Het zal nu net boven de grond staan. De kenner zal het kunnen zien.” En dan de belangrijkste tip van Kees: “Denk eraan: blijf genieten van je wandeling en sta soms even stil bij al het moois dat je ziet!”

Start: Oud Avereest 22, 7707 PN Balkbrug. Als u aankomt ziet u rechts een kerkje. Er is daarachter voldoende parkeergelegenheid bij de begraafplaats. En anders links bij het natuurmonumenten gebouw.

rood gemarkeerd

A 30 rood/geel/groen/oranje

A 31 rood/geel/groen/oranje

A 39 rechts rood/groen/geel

A 37 rechtdoor rood/groen/geel

A 32 rechtdoor rood/groen

A 33 rechtdoor rood/groen/blauw

A 27 rechts rood/blauw

A 26 links rood/blauw

A 22 rechtdoor rood/groen

A 23 rechtdoor rood

A 25 rechtdoor rood

A 28 rechts rood

A 29 links rood/geel

Einde parkeerplaats

10 april | De wandelaars deel 1 

Wie is die Kees die elk weekend een wandelingtip geeft? En waarom houdt Margriet zo van wandelen? Vandaag geven Kees en Margriet een klein inkijkje in hun wandelhart. Deel 1 zullen we maar zeggen. Want ze zijn nog lang niet uitgepraat.

 

3 april | Lemele (3,5 km)

Zijn naam komt ieder weekend voorbij in de wandeltip: Kees Nypels. Hij is de man achter de routes. Maar wie is Kees eigenlijk? En hoe loopt die samenwerking met Margriet? Samen begeleiden ze al tientallen jaren wandelen vanuit het klooster. De komende weken leer je Kees en Margriet iets beter kennen. Op deze Stille Zaterdag deelt Kees zijn lievelingswandeling. Ik ben altijd erg zuinig om deze te delen, want het is een beschermd natuurgebied en hij is echt het mooist als er weinig mensen zijn. Er staan hier veel jeneverbessen. Je mag ze hier proeven. Neem wel de blauwe, want de vruchten die het tweede jaar hangen zijn rijp en ook blauw/zwart. Kauw erop en je proeft een heerlijke smaak. Van deze bessen wordt de jenever gestookt. Deze plek is echt genieten en mijn kleinkinderen hebben deze plek ook al gezien. De wandeling is niet groot en als je meer wil kan je daarna naar de Lemelerberg. Maar pas op, verlaat dit gebied niet te laat en geniet van al het moois wat hier te zien is!”  

Start parkeerplaats Drieling, Ledeboerweg, Lemele (3,7 km) 

Gele route 

Ga links het bos in 

P 80 geel/blauw/groen 

P 81 rechtdoor geel/groen 

P 82 rechts geel 

P 83 links geel 

P 80 einde  

 

27 mrt | Oud Avereest (6,7km)

Kees Nypels tipt vandaag een wandeling van 6,7 km in Oud Avereest. Het is iets verder van Zwolle vandaan, maar zeer de moeite waard. “Vandaag,” zegt Kees, “neem ik u mee naar een uniek stukje natuur. U vindt daar jeneverbesbomen. Veel zand en heide en een prachtig stukje bos met vennen. Er lopen runderen los door dit gedeelte. U heeft echter beslist geen last van de beeste, zolang u ze niet voert, niet aanraakt en er ook niet achter gaat staan. Ze doen u dan echt niets. Ik heb hier ook het winterkoninkje gehoord, een van de vogels die prachtig zingt en die zelfs ik herken. Ga ook eens op een bankje zitten bij het water en geniet en vergeet uw zorgen even.”

Start: Oud Avereest 22, 7707 PN Balkbrug. Als u aankomt ziet u rechts een kerkje, er is daarachter voldoende parkeergelegenheid bij de begraafplaats en anders links bij het natuurmonumenten gebouw.

Oranje gemarkeerd 6,7 km

A 30 rood/geel/groen/oranje

A 31 rood/geel/groen/oranje

A 39 links oranje

A 40 rechtdoor oranje

A 41 rechtdoor oranje

A 43 rechtdoor oranje

A 44 rechtsaf oranje

A 42 rechtsaf oranje

Weg oversteken (Nieuwe Dijk)

  01 rechtdoor oranje

A 37 Scherp rechts rood/geel/groen/oranje

A 39 links rechts rood/geel/groen/oranje

A 31 goed uitkijken en volg rechts rood/geel/groen/oranje

A 30 rechtdoor rechts rood/geel/groen/oranje

Einde parkeerplaats

 

20 mrt | De blauwe route in het Staphorsterbos (5,9 km) 

 

Na de rode en de gele route, trakteert Kees Nypels ons op een blauwe route door het natuurgebied van het Staphorsterbos. Ook zonder auto kun je er heen, het is nog net geen 20 km fietsen. Kees zegt over deze wandeling: “Veel heide, dat nu nog moet opkomen. En mos, dat als het ware licht geeft. Mos groeit in het voorjaar perfect omdat de bomen nog geen bladeren hebben. Kijk er eens goed naar. Mos heeft geen zaden, maar sporen. De sporen buisjes zijn goed zichtbaar in deze tijd van het jaar. Je hoeft ze niet bij naam te kennen om er volop van te genieten!”  

 

Start: Parkeerplaats Vijverweg 7, Punthorst 

Blauwe wandeling (5,9 km) 

Y 62 blauw 

Y 63 linksaf blauw 

Y 64 rechtdoor blauw/oranje 

Y 54 rechtdoor blauw/oranje 

Y 55 rechtdoor blauw 

Y 56 rechts blauw 

Y 57 rechtdoor blauw 

Y 68 rechts blauw 

Y 63 links blauw 

Y 62 einde parkeerterrein. 

 

 

 

13 mrt | Wijthmenerplas (5,4 km) 

Weekend Wandeltip Wijthmenerplas

Deze wandeling (5,4 km) is zeer geschikt voor het voorjaar, als er nog niet veel toeristen op de Wijthmenerplas zijn. Echt een mooie plek om lekker uit te waaien. Veel water en een goed beloopbaar pad,  - zelfs na regen! (Kees Nypels)

Parkeerplaats: hoek Zalnéweg/Zalnépad.

Start bij L 10: de kleurpijlen geven de markering aan.

L 10 richting plas geel/groen/rood

L 18 rechts langs plas geel

L 17 rechtdoor geel

L 16 links geel/paars

L 23 links geel

L 22 rechts geel/rood

L 19 links geel/rood

L 18 rechts naar parkeerplaats geel/groen/ rood

L 10 einde

 

6 mrt | Zwarte Dennen (6,2 km)

Kees stippelde een nieuwe route uit in het Staphorsterbos (6,2 km). “Het is bijna voorjaar, maar er zit nog geen blad aan de bomen. Kijk naar beneden en je ziet van alles. Mos bijvoorbeeld. Het mos groeit uitbundig omdat het zonlicht nog niet door bladeren wordt tegengehouden. Het lijkt wel alsof het mos licht geeft. Als je geluk hebt zie je bosmuizen en padden. Helaas zie je her en der ook mondkapjes. Neem ze, als het even kan, mee om in een vuilnisbak weg te gooien. Mondkapjes verteren heel langzaam en ontsieren het bos. Ook zie je veel soorten elfenbankjes en hoor je de specht. Dat zal vast de bonte specht zijn, maar daarvoor moet je bij Margriet zijn! Echt een voorjaarswandeling.” Kees Nypels

Start op de parkeerplaats Vijverweg 7, 7715 PA Punthorst

Gele wandeling (6,2 km)

Y 60 geel weg oversteken

Y 67 rechtdoor geel

Y 71 geel

Y 69 geel

Y 57 links geel

Y 68 rechtdoor geel

Y 67 rechts geel

Naar parkeerterrein

27 feb | Engelse Werk en IJssel (9km)

Met de lente in het hoofd is dit een prachtige wandeling,” zegt Kees. “Veel verharde wegen en als het toch te drassig wordt, - dan neem je het naastliggend fietspad. Geniet van het Engelse werk en vooral van de uiterwaarde van de IJssel! 

Omdat de markeringen niet overal goed te zien zijn of afwezig heeft Kees Nypels er hier en daar een beschrijving bij gegeven. Het is een eigenlijk een paarse wandeling. 

Start bij het Dominicanenklooster. 

Loop naar de Burgemeester van Roijensingel toe 

- Links de Van Roijensingel blijven lopen. 

- Links naar station Stationsweg langs Wientjes 

- Voor station rechts Oosterlaan, wordt Westerlaan 

- einde links Willemsvaart langs Peugeot garage 

- langs Dinopark 

- onder snelweg N337 door naar Engelse werk 

- Bij bordje Engelse werk links 

K 54 links rood in Engelse werk 

K 55 rood 

K 56 rood 

K 51 links rood  

K 52 rechtdoor paars 

K 53 rechtdoor paars 

K 73 links paars 

K 72 rechtdoor paars 

K 71 rechtdoor paars 

K 20 rechtdoor paars 

- tunnel in en direct daarna 2e tunnel 

- doorlopen tot klooster 

Einde 

20 feb | Agnietenberg (8 km) 

Je loopt door de begraafplaatsen Kranenburg en daarna Bergklooster. Je komt er uit bij een gedenksteen van Thomas a Kempis. Daarna ga je de Agnietenberg op. Je loopt daarna langs de Vecht, door de weilanden en achter de AA-landen langs. Uiteindelijk kom je weer terug op de parkeerplaats van Kranenburg. (Kees Nypels) 

Start (J71) op de parkeerplaats Kranenburgweg 7, 8024 AC Zwolle.  

J 71 Groen richting begraafplaats loop naar binnen 

J 61 groen/geel 

J 62 paars/groen/geel 

links bij camping 

J 63 links paars/groen/geel 

J 64 rechts paars/geel 

J 55 links paars 

bij Glanerbeek rechts 

einde Brinkhoekweg de weg oversteken en het bos links in 

J 65 rechtdoor geel/groen 

J 68 rechts groen 

J 66 rechtdoor blauw groen 

J 71 einde 

 

13 feb | Staphorster bos in de sneeuw (3,5 km)

De één is dol op sneeuw en ijs, de ander blijft liever binnen. Margriet van Kampen behoort tot de eerste groep en ging afgelopen week op pad. Ze maakte een paar prachtige plaatjes in het Staphorsterbos. We tipten de wandeling al eerder, maar de sneeuw maakt het tot een heel nieuwe ervaring! Daarom deze wandeling van 3,5 km opnieuw “warm” aanbevolen! Vanaf de parkeerplaats (Vijverweg 7, 7715 PA Punthorst) start je bij paaltje Y60. Daarvandaan volg je voortdurend de rode paaltjes of pijlen. Tot je na ongeveer een uur weer op de parkeerplaats terug bent

 

6 feb | Westerveldsebos (8,5 km)

“Doe deze wandeling vooral in de ochtend, als de zon net schijnt. Het licht is dan prachtig!”, zegt Kees Nypels. “Luister naar het vogelgezang onderweg en geniet van de uitzichten bij de Vecht en achter de huizen in de Aa-landen.” En wat denk je, in de sneeuw! Hoe mooi is dat?

Start op parkeerplaats hoek Kolksteeg/Langenholterdijk 

Blauwe markering

J 40 blauw/rood (richting vissersbootjes / Vechtdijk)

J 41 rechtdoor blauw

J 44 rechts blauw/geel

J 54 rechts blauw

J 53 rechtdoor blauw/oranje

J 50 rechtdoor blauw/oranje

J 51 rechts blauw/oranje

J 52 rechtdoor blauw/oranje

J 42 rechts (naar beneden) blauw/oranje /rood

J 43 rechtdoor blauw/rood

J 40 einde

 

30 jan | Tichelgaten revisited

Ben je al naar bij de Tichelgaten geweest? Margriet van Kampen popelde om er nog iets over te vertellen. We gingen op pad en stonden bij de gaten, ooit door mensenhanden gemaakt, nu overgenomen door de natuur. De ganzen en zwanen varen er wel bij. En zien we daar nu aalscholvers of toch niet? Mocht je de wandeling die eerder Kees Nypels al eerder uitschreef niet meer bij de hand hebben, dan vind je ‘m hieronder nogmaals.  

Je start vanaf de parkeerplaats, Windesheimerweg 2.     

Volg de gele route

L 60 geel richting Windesheim

L 62 geel/paars rechtdoor

            Over het spoor

            Door Windesheim

L 72  geel over de brug

A 42 rechts geel/oranje

A 40 rechtdoor geel/oranje

A 41 rechts geel

         Bij het einde van de dijk eraf en snel links aan deze kant van het spoor blijven

L 71 links geel/oranje

L 68 rechtdoor geel/oranje/blauw

L 65 rechts geel/blauw

L 66 links geel (Windesheimerweg)

A 47 rechts geel

L 61 rechtdoor geel

L 62 einde

 

23 jan | Berkum (7,5 km)

 
Kees Nypels zegt: “Weer een mooi stukje Zwolle! Goed opletten op de markeringen is bij deze wandeling wel geboden. Hij gaat een klein stukje door bebouwd gebied, maar dat heb je vaak bij rondwandelingen. Wel veel natuurschoon, - vooral achter het Isalaziekenhuis. Met bijzondere planten zoals blauwgras. Ik heb er ook wel orchideeën gezien.”
 
Blauwgras vind je in allerlei soorten en maten in de tuincentra, maar wist je dat blauwgras op de rode lijst staat? Het is één van planten die oorspronkelijk in Nederland groeiden, maar inmiddels zo goed als verdwenen zijn. Dichtbij huis is het dan toch in de natuur te vinden!
 
Beschrijving:
Start op parkeerplaats begraafplaats Kranenburg. (Kranenburgerweg 7, Zwolle)
 
J 71 Links
J 66 rechts blauw
Bij bruggetje rechtdoor (routepaaltje negeren.)
K 12 links blauw
K 11 rechtdoor geel
K 10 rechtdoor rood
K 18 rechtdoor rood
K 16 rechtdoor geel
K 14 rechtdoor geel/paars
K 13 rechtdoor blauw/paars
J 86 rechtdoor blauw over de Nieuwe Vecht, daarna rechtdoor
J 80 rechts rood/blauw
J 81 links blauw onder snelweg door
J 82 rechtdoor blauw
J 71 einde parkeerplaats Kranenburg
 
Bij deze route:
- let goed op de markeringen.
- als je geen markering ziet, dan rechtdoor lopen.
 
16 jan | Naar de Tichelgaten (10,5 km)

Een langere wandeling van 10,5 km. “Maar,” zegt Kees Nypels, “ook erg mooi, met veel diversiteit. Deze route gaat door de Molenpolder, door Herxen, over de IJsseldijk richting de tichelgaten en de steenbakovens. Op enkele plaatsen is er duidelijk rivierklei aanwezig op de bodem. Bij nat weer is dat best glibberig, dus zorg voor goede schoenen.” Tenslotte nog een tip: “Soms is de markering wat moeilijk te zien. Als je echt niets ziet, rechtdoor lopen en als er dan bij de volgende kruising geen markering is, teruglopen.”

Je start vanaf de parkeerplaats bij Windesheim (Windesheimerweg 2)      

Volg de gele route

L 60 geel richting Windesheim

L 62 geel/paars rechtdoor

            Over het spoor

            Door Windesheim

L 72  geel over de brug

A 42 rechts geel/oranje

A 40 rechtdoor geel/oranje

A 41 rechts geel

         Bij het einde van de dijk eraf en snel links aan deze kant van het spoor blijven

L 71 links geel/oranje

L 68 rechtdoor geel/oranje/blauw

L 65 rechts geel/blauw

L 66 links geel (Windesheimerweg

A 47 rechts geel

L 61 rechtdoor geel

L 62 einde

Impressie Buiten Kijken | Margriet van Kampen bij de ‘Tichelgaten’

Toen ik op een ochtend het verwaaide roepen van ganzen hoorde, wist ik: het is de hoogste tijd voor de 'Tichelgaten' bij Windesheim! En ja hoor, de stemmen van talloze ganzen en eenden klonken me als een begroeting van oude vrienden in de oren. Het geeft me op een één of andere manier een diep oergevoel. En het stemt me altijd weer dankbaar. Oeroude geluiden van vogels, die eeuwenlang gehoorzamen aan het ritme van de jaargetijden. Heen en terug, vanuit de vochtige toendra's en taiga's in Noord-Europa, waar ze broeden, naar onze streken om te overwinteren.

Ik hoor de kolganzen, met hun witte kolletje om de snavel en zwart gevlekte buik. Zij voeren letterlijk de boventoon met hun lachende, bijna keffende roep. Dan het schorre gakkende geluid van de grauwe ganzen, de wilde voorvaders van onze tamme gans. Hun roep, hun zwaardere uiterlijk en gezellige gedrag doen daar sterk aan denken. Nu hoor ik ook het melodieuze, vérdragende, trompetterende geluid van wilde zwanen, hoog in de lucht. En jawel hoor, ik zie de enorme vogels in één lijn langzaam afdalen. Ze landen op het water, als in een vertraagde film, statig met wijd uitgespreide vleugels.

Ze passeren een aalscholver, die zich op een rietpolletje met uitgespreide vleugels zit te drogen. Hij is de enige watervogel die dat doet, omdat zijn verenpak niet waterbestendig is. Als hij dit nalaat verdwijnt de isolatie en zou hij van de kou sterven!

Inmiddels zijn we bij de vogelkijkhut aangeland, waar we rustig en beschut allerlei vogels kunnen bekijken. In de verte is het water bedekt door een enorme groep smienten, een eendensoort met een hoog, hees, fluitend geluid. Opeens vliegen ze allemaal tegelijk op met hun blikkerend witte voorvleugels - het lijkt wel een bewegende abstracte Japanse prent! En daar zeilt me warempel een visarend voorbij met zijn ietwat geknikte vleugels. Groter dan een buizerd, maar slanker, witte onderkant, bruine bovenkant… Het was maar even, toen was hij verdwenen, achter de moeraswilgen.

'Tichelgaten' zo heet het hier, naar het oude ambacht. Tot in de zeventiger jaren van de vorige eeuw werd het ambacht hier nog uitgeoefend. ‘Tichel’ wil zeggen ‘tegel’ of ‘baksteen’. Sinds mensenheugenis werd hier klei gewonnen voor de vervaardiging van bakstenen. Zoals langs veel grote rivieren, vormden de uiterwaarden de natuurlijke voorraadschuur. In mijn verbeelding zie ik de arbeiders met een schep de klei uitsteken, gekleed in hemd en pilo-broek. Hun door zon, weer en wind verweerde koppen bedekt met een pet. De klei werd op een kar geladen, die naar de 'fabriek' reed. Daar werd de klei in klinkervormen geperst en heel voorzichtig naar de droogplaats buiten gebracht om op natuurlijke wijze te drogen. Als alles goed ging (bij plotseling slecht weer was alles vergeefs geweest) werden de gedroogde kleistenen in de fabrieksovens tot bakstenen gebakken. Het turfvuur werd tijdens zo'n cyclus wel 2 maanden onderhouden. Driemaal per jaar werd per oven de volledige cyclus afgewerkt. Het vervaardigen van bakstenen was al met al een zeer arbeidsintensieve klus!

Nu rust de oven, evenals de handen, wier vingerafdrukken soms nog zichtbaar zijn in onze bakstenen. De resten van de steenfabriek zijn nog te herkennen in het natuurreservaat. De weg er naar toe heet nog steeds de 'Fabrieksweg'. De natuur zelf heeft haar loop weer hernomen, de oude kleigaten zijn moerassen geworden, boordevol leven in elk jaargetijde.

Ook op zo'n grauwe regenachtige dag, valt er van alles te beleven buiten. Be-leven! Die oergeluiden van watervogels en wind, de soberheid van beelden en kleuren spreken de taal van verborgen levenskracht. Kracht om te leven vanuit het eerste begin.

 
19 dec | Zandhove (3,9 km)
Margriet geeft vandaag een impressie van de natuur bij Zandhove. Over bomen.

Adres: Hollewandseweg 17. Het is een wandeling 3,9 km en duurt ongeveer 1 uur. Kees zegt: “Voor mij is dit zo’n wandeling als ik bezoek heb dat er even uit wil. Heerlijk in de bossen en toch in Zwolle.”

De wandeling is gemarkeerd met rode merktekens.

Start bij paaltje L 40 op de parkeerplaats van Zandhove en loop richting Zwolle (kort stukje)

L 41 rood

L 52 rechts rood

L 51 rechtdoor rood

L 48 rechts rood

L 49 links rood

L 41 Einde

 
 
12 dec | Windesheim (12 km)
Margriet, onze eigen Nico de Haan, geeft een impressie van de natuur bij Windesheim. Kees Nypels heeft de wandeling uitgestippeld. Kees: “Deze keer een wat pittigere route van maar liefst 12 km. Neem hier 3 uur de tijd voor.”
 


Windesheim is goed per fiets bereikbaar. Adres: Windesheimerweg 2.
De wandeling gaat eerst door het bos Windesheim en daarna richting de oude IJsselcentrale Harculo. Daarna duik je rechts de polder in langs de wetering. Goede schoenen zijn belangrijk, want de grond is nat.

Kees heeft de wandeling samengesteld uit verschillende routes. Je let op de genummerde paaltjes met de pijlen. De kleuren geven een route aan, maar je wisselt dus regelmatig van route.

Start bij parkeerplaats van Windesheim (Windesheimerweg 2).
Loop eerst richting het spoor.
Nog vóór het spoor ga je bij paaltje L 62 naar links, route paars/oranje.
L 63 rechts paars/oranje
L 64 rechts paars
L 44 rechts paars/groen
L 45 rechts paars/groen/geel
L 46 rechts paars/blauw
L 47 over de brug rechts
A 13 rechtdoor oranje
A 14 rechts groen
A 43 rechts brug over
L 72 rechtdoor paars
L 62 einde parkeerplaats

Of https://www.afstandmeten.nl/index.php?id=2824534&fbclid=IwAR0P6aGtvGIgO2s8VEZgnXNaCMMN2jNrAZTY3Wae0ziutYn7BgffcT9vl2A Minder weergeven
 
5 dec | Rondje Van Bergen (4,5 km)
 
 
Vandaag een tip van Bastiaan van den Berg, programmamaker voor het klooster en bezig met het schrijven van een boek over broederkunstenaar Pater van Bergen.
 
"Pater van Bergen leefde van 1919 tot zijn dood in 1978 in Zwolle. Deze van oorsprong Bossche broeder was groot fan geworden van deze stad. Via deze wandeling loop je langs een aantal plekken waar hij zijn sporen heeft nagelaten als kunstenaar."
 
START DOMINICANENKLOOSTER: De kerk is geopend van ma. t/m za. tussen 13.30-16.30. Bijna alle ramen en wandschilderingen in de kerk zijn van de hand van Van Bergen. Bedoeld om in zijn woorden: 'afgezonderd van het nuchtere dagelijksche leven ongestoord in zich zelve keeren kan.'
HET REFTER: in de tijd van Van Bergen een gemeentelijke handelsschool, ter ere van het 25-jarig bestaan in 1936 plaatste hij er een glasinloodraam.
GEBOUW V. SOCIALE ZAKEN (Bloemendalstraat 7): Om de hoek bij Het Refter stond het voormalige gebouw van Sociale Zaken van de gemeente Zwolle hier plaatste Van Bergen in 1952 een glasinloodraam met het passende thema van de Wonderbaarlijk Vermenigvuldiging.
HOPMANSHUIS: Jarenlang onderkomen van Het Palet, de kunstenaarsvereniging van Zwolle waarvan Van Bergen mede-oprichter was. Wekelijks had men tekenavondjes.
HUDSONS BAY: Op deze plek stond ooit de Michaelskerk. Een prachtige neogotische kerk waarin Van Bergen ramen had aangebracht, al in zijn eigen leven moest hij er op toezien dat het werd gesloopt.
WAANDERS IN DE BROEREN: Van Bergen had een nauwe band met de familie Waanders, portretteerde verschillende familieleden en kwam er wekelijks op bezoek.
RK BEGRAAFPLAATS (Bisschop Willebrandlaan 62): Loop gerust even de begraafplaats op. De dominicanen hebben hier een gezamenlijk graf links naast de kapel. Op verzoek van Van Bergen werd gebroken met de traditie van dat moment om de broeders in Nijmegen te begraven, na hem werd het weer gewoner.
EINDE KLOOSTER: Loop vanaf de begraafplaats terug naar het klooster. Neem gerust nog even de tijd voor een kijkje in de kerk.
 
De route via Google Maps, vind je hier
 
28 nov | Staphorsterbos (3,4 km)
 
Wederom een tip van Kees Nypels, wandelbegeleider vanuit het klooster. Kees tipt een wandeling in het Staphorsterbos. Opnieuw een wandeling die ook geschikt is voor kinderen. “Deze route was favoriet bij mijn kinderen en toen we nog een hond hadden. Overigens, tegenwoordig moeten honden hier aan de lijn. Vanuit Zwolle zou je zelfs nog kunnen fietsen naar het beginpunt. Het is net geen 20 km fietsen, gerekend vanuit het klooster. Langs de route staan bordjes met informatie. Ook vind ik daar elk jaar weer de grote stinkzwam. Dit is een bijzondere paddenstoel die uit een ei komt. Het ‘duivelsei’. De sporen zitten óp de zwam. Als ze rijp zijn kleurt dit bruin en ruikt naar bedorven vlees. Vliegen zijn hier dol op. Zo worden de sporen verspreid. Vaak ruik je het al, als je in de buurt van deze zwammen loopt. De route gaat door naaldbossen en heide. Bij mij is het vaak zo dat de route ten einde is voor ik het weet.” Op het einde van de route is er een leuk speeltoestel voor de kinderen."
 
Praktisch: De start is op de parkeerplaats bij de speelvijver ´Zwarte Dennen´, Vijverweg 7, 7715 PA Punthorst. Je begint op de parkeerplaats bij het paaltje Y60 rood. Volg steeds de rode paaltjes of pijlen. De wandeling is 3,4 km lang. Reken op 1 uur of iets meer als je tijd neemt om alles goed te zien.
 
 
22 november | Landgoed De Horte (3,5 km)
 
“Ik heb deze wandeling vaak met mijn kleinkind gedaan en met succes!”, zegt Kees Nypels wandelbegeleider vanuit het klooster.
 
De gele paaltjesroute op Landgoed De Horte, 3,5 km. Je begint op de parkeerterein van Landgoed de Horte (Poppenallee 39, Dalfsen).
 
Daarvandaan volg je de gele paaltjes. Al snel kom je bij een bijzonder bankje. Het bankje zweeft boven het water. ”Wie durft daarop te gaan zitten?” Daarna kom je langs het landhuis. Ga gerust de tuin in. Er zijn talloze appel- en perenbomen, veelal van oude rassen. Er is een druivenkas. Er zijn bijenkasten. Weer de tuin uit, kom je – als je geluk hebt-, nog een paar vliegenzwammen (rood met witte stippen). De vliegenzwam is giftig. Vroeger werd het rode velletje op een schaaltje met suikerstroop gedaan. De vliegen aten ervan en gingen dood. Vandaar de naam vliegenzwam. Maar z’n echte faam heeft hij te danken aan de kabouters die er op te ruste gingen. Jonge kaboutertjes schommelden liever dan dat ze rustten. “Krak.” Misschien vind je nog een gebroken exemplaar.
Wanneer je verder de gele route loopt, kom je bij een uitzichtpunt. Het einde is weer op de parkeerplaats.
 
Foto: dianawandelt.nl
 
14 november | Vreugdedijker Waard (5 km)
 
 
"‘s Morgens bij zonsopgang. In de verte komt het spitsverkeer al op gang. Maar de stilte is juist daardoor meer merkbaar in de uiterwaarden. Stilte, gedragen door de zilverachtige glans van de bleke herfstzon op water en land. Stilte, gemarkeerd door de roep van ganzen die hun overnachtingsplekken op de grens van water en land verlaten om voedsel te zoeken in de weilanden. Zoveel ganzen en andere watervogels en steltlopers- zo’n rijkdom aan vogels! En meer dan dat: er zitten heel bijzondere gasten bij: dwaalgasten (zoals de roodhalsgans met zijn exotische tekening) of wintergasten die hier de kou in de noordelijke gebieden ontvlucht zijn. Maar je hoeft niet alles te weten om gelukkig te zijn. Gelukkig met de wisseling der seizoenen, zonsopgangen en zonsondergangen, mistige dagen, en dan weer schilderachtige wolken, enorme ‘levende’ wolkenpartijen van trekkende vogels, de kleuren in alle schakeringen van zonsopgang en zonsondergang. De ruimte en de vrijheid, die we nog steeds mogen beleven in dit land, in de natuur, ondanks coronamaatregelen. …. Of misschien dankzij de coronamaatregelen… de stilte?? Om je heen, in de straten, rondom de huizen, in je eigen huis… Ook in jezelf!?"
 
Een impressie van de Vreugderijkerwaard door wandelbegeleider Margriet van Kampen
 
Praktisch:
Laarzenpad Vreugderijkerwaard – 5 km. Tip: Doe goed schoeisel aan. Het heet niet voor niets ‘laarzenpad’. Parkeerplaats van Natuurmonumenten even voorbij de boerderij Vreugdehoeve, Zalkerveerweg 20. Je kunt een routebeschrijving hier downloaden.