Jaaroverzicht 2023

De jaaroverzichten vliegen je waarschijnlijk al om de oren. Daarom vind je hier een behapbare variant: per maand een korte terugblik.

jan
Ook 2023 begon met een nieuwjaarsreceptie, waar het Kloosterteam zingend door de refter trok als ster-gevolgd-door-drie-koningen en alle aanwezigen elkaar een goed jaar wensten. Het werd een jaar met inspirerende activiteiten, vieringen, ontmoetingen, en ook met verandering en gemis.

feb
In februari organiseerde de werkgroep 'Verbinding' een parochieavond 'Buurten met de buurt', om elkaar beter te leren kennen in de wijken. Een vrolijke, verbindende avond!

mrt
Die verbindende tendens werd voortgezet, toen in maart de do'ontmoetingen van start gingen, en de maandelijkse kloostermaaltijden. Beide zijn een beproefd concept gebleken: elkaar ontmoeten en te delen wat je bezielt op een toegankelijke manier in een gezellige sfeer. Wordt vervolgd in het nieuwe jaar!



apr
April was de maand van de Goede Week en Pasen. Je herinnert je misschien nog de betekenisvolle vieringen, het Paaskaars versieren of de tentoonstelling 'Troosten en verstoren'. Vanaf Pasen is het 50 dagen feest (tot Pinksteren). Alle reden om uit volle borst mee te zingen met het Popup Choir in de liederen van ABBA!

mei
De meimaand stond in het teken van de verhuizing van de broeders. Vele vrijwilligers hielpen hen daarbij, en ook werd er in lokale media aandacht aan geschonken. Wat in de wijdere omgeving misschien nog meer in het oog sprong, was de viering van Bevrijdingsdag, waarvan de landelijke openingsceremonie plaatsvond in de Dominicanenkerk. Nog steeds het terugkijken waard!

jun
Nog iets nieuws: de reeks orgelconcerten rond de zomer. Zes concerten door toporganisten, die eens te meer lieten horen wat een bijzonder orgel de Dominicanenkerk rijk is! Ook in 2024 zal het instrument de aandacht krijgen die het verdient.

jul
In juli ging het herdenkingsjaar Afschaffing Slavernij van start. In de kloosterbioscoop werd daaraan aandacht geschonken met de film Stones have laws. Na de film was er een bijzonder (en lang!) nagesprek. Het liet zien dat de thematiek van onderdrukking, uitbuiting en slavernij(verleden) actueel is en vraagt om een sensitieve en tegelijk openhartige dialoog. In 2024 wordt deze thematiek opnieuw opgepakt in de reeks Amazing Grace.

aug
In de zomermaanden is het vaak rustig: de koren hebben even vrijaf, er zijn weinig activiteiten. Dit jaar was dat toch een beetje anders. Extra rondleidingen, orgelconcerten, en de bijzonder succesvolle cursus Kennismaken met het gregoriaans

sep
September, een nieuw seizoen. De startzondag zette het seizoen vol goede moed in: moedig voorwaarts, ook als er onvermijdelijk veranderingen zijn in gebouw en gemeenschap. Dat René Dinklo OP ook in september werd verbonden als rector, bekrachtigde het 'moedig voorwaarts' eens te meer! De zendingsbrief werd uitgereikt, met daarin de oproep om te herbronnen: wat betekent het om te zeggen dat je je aangesproken voelt door de dominicaanse traditie en levenshouding? Verschillende activiteiten gaven en geven gehoor aan die oproep, bijvoorbeeld in cursussen Dominicaans?!, de kloosterochtenden, de miniretraite en de film Soeur SourireIn september vond ook voor de tweede maal een avond plaats rond het muziekstuk The Crack van Kris Oelbrandt, dat afgewisseld werd met gesproken meditatieve teksten. De emotionele diepgang van de muziek, en de grote waarde van verzoening kwam sterk tot uitdrukking.

okt
Meer programma's voor jongere doelgroepen, dat was één van de voornemens voor het nieuwe seizoen. In oktober kwam dat duidelijker tot uiting met Beestenboel (op Franciscusdag-Dierendag) en de voorstelling De dingen die we niet zien. Ook in het nieuwe jaar wordt hier weer aandacht aan geschonken, met opnieuw een theatervoorstelling (Zie de mens, 12 maart), het Paaskaars versieren en waarschijnlijk weer een leuke activiteit rond Sint Maarten.

nov
Kortere dagen, vallende bladeren, ze doen je reflecteren op de tijd die verglijdt. Het kloostercollege van Arjan Broers boodt daarvoor de gelegenheid, net als natuurlijk vieringen en openstelling rond Allerzielen (of 'Ode aan de doden'). Ook de Concerten bij kaarslicht passen in die sfeer: verwondering en reflectie, als tijd en eeuwigheid elkaar even lijken te raken. Ook in 2024 zijn er meer zulke concerten: in de eerste drie maanden, en vanaf oktober opnieuw.

dec
Hij ligt nog niet eens helemaal achter ons, maar er is al veel te noemen over deze maand! Allereerst waren er de uiterst actuele Adventsvieringen, waarin de verhalen over Hagar en Ismaël heel direct mee bleken te resoneren met de verschrikkelijke, hemeltergende situatie in Gaza en elders in de wereld. Ook de kerstvieringen en het Festival of Lessons and Carols maakten duidelijk: als Kerstmis een uitvlucht wordt uit de werkelijkheid, mis je de essentie van goddelijke (mede)menselijkheid, de urgentie van 'vrede op aarde'. Alle reden dus om niet te vluchten voor wat donker is, maar het ook aan te gaan, het te onderzoeken, te zoeken hoe je licht kunt brengen, te bidden, bijvoorbeeld in de maandelijkse Taizévespers. En soms is het even 'ontvangen': komt het licht opeens op je af, buiten je eigen controle om. De film To the Moon liet dat prachtig zien: telkens weer een nieuwe maan, net toen je dacht dat het voor altijd donker zou blijven. Dat zal in 2024 niet anders zijn.

 

Een goede jaarwisseling gewenst!