April: tentoonstelling 'Troosten en verstoren'

Illustrator Jedi Noordegraaf raakte in de ban van de eeuwenoude psalmteksten. Al mediterend op de teksten komt hij tot zijn kleurrijke, toegankelijke illustraties. In de maand april zal zijn werk tentoongesteld worden in de sfeervolle kloostergang van het Dominicanenklooster in Zwolle.

Noordegraaf groeide niet op met de psalmen, maar ontdekte ze in de kloosterretraites die hij jaarlijks onderneemt. De oude teksten vormen al eeuwen de kern van het dagelijkse gebed in kloosters. En zo begon Noordegraaf zélf ook te mediteren met de psalmen. Hij noemt het ‘Visio Divina’: vanuit de meditatieve stilte nieuwe beelden laten ontstaan. Hij ontdekte dat de psalmen een spiegel zijn van de menselijke ziel. Nog steeds zijn de emoties en ervaringen van eeuwen geleden herkenbaar. De ups en downs van het menselijke bestaan veranderen niet.

Die actualiteit wordt ook benadrukt in de titel van de tentoonstelling: ‘Troosten en verstoren’. Want de eeuwenoude troost en hoop van de psalmen zijn nog niet versleten, en ook niet hun aanklacht tegen wat krom is en onrechtvaardig. ‘Art should comfort the disturbed and disturb the comforted,’ schreef de Mexicaanse dichter Cesar A. Cruz. Jedi Noordegraaf laat zien dat de oude psalmen al een uitdrukking zijn van dat motto.

De tentoonstelling ‘Troosten en verstoren’ is te zien van 1 t/m 29 april, tijdens de openingstijden van de Dominicanenkerk: dinsdag t/m zaterdag, van 13.30 t/m 16.30 uur. Toegang gratis, via de hoofdingang van de kerk.

Jedi Noordegraaf (1976, Den Haag) is illustrator. Hij studeerde in 2004 af als architect (genomineerd voor de Roos Geesinkprijs) aan de Artez Academie van Bouwkunst in Arnhem. Hij werkte daarna als architect, vormgever, muzikant en illustrator. In 2009 richtte hij Studio Vandaar op.