Terugblik: Bevrijdingsdag

Voor het Dominicanenklooster was het dit jaar een bijzondere Bevrijdingsdag. De feestelijke opening van de nationale 5 mei-viering vond er plaats. Een theatraal, bezinnend genodigdenprogramma dat live werd uitgezonden door RTV Oost.

Het programma was lokaal ingebed: alle uitvoerenden kwamen uit Overijssel en, specifieker, er was nieuwe muziek te horen van Kris Oelbrandt (Reaching out to Freedom op cello), broeder Jozef Essing O.P. deelde zijn gedachten over vrijheid, net als Tina Shovkoplias, één van de bewoners van het Dominicanenklooster die uit Oekraïne gevlucht zijn. Het werd een indrukwekkend geheel, ontroerend en soms, even, ontwapenend grappig. Er werd gezongen, gesproken, gemusiceerd, gedanst, gefluisterd. De gehele uitzending is hier terug te bekijken.

Hieronder een korte foto-impressie:

 

Vervolgens konden de deuren geopend worden voor ruim 800 bezoekers van Kaarsjes voor de vrijheid. Jonge mensen, oudere mensen, voorzichtig, ballorig, achteloos, diep ontroerd. Het kwam allemaal voorbij. Mensen die zich vrij voelen, mensen die zich bekneld voelen door wat of wie dan ook - ze delen hetzelfde streven naar vrijheid. Sommigen schreven hun wens in het intentieboek, zoals op één van onderstaande foto's te zien is.