Terugblik 2022 - 2023

Het midden van de zomer is een mooi moment om terug te kijken op wat geweest is en vooruit te blikken naar wat gaat komen. Vooruitblikkend zie je bijvoorbeeld dat de agenda van het nieuwe seizoen zich langzamerhand begint te vullen. Maar leun eerst eens achterover en denk aan de mooie, ontroerende, vrolijke, verbindende en verstillende momenten die je afgelopen jaar hebt beleefd in het Dominicanenklooster.

 

Natuurlijk waren er de dagelijkse morgen- en avondgebeden, de zondagse vieringen, doopvieringen, huwelijken, uitvaarten en de bijzondere vieringen rond de kerkelijke feesten. Rond de vieringen waren er parallelle activiteiten voor verschillende leeftijdsgroepen. Verder zorgden de vrijwilligers van de kerkopenstelling ervoor dat de kerk elke middag (behalve zondag en maandag) geopend was voor bezichtiging en verstilling. Af en toe had de openstelling een bijzonder tintje, zoals op Black Fri(ar)day, Allerzielen, Valentijnsdag en Bevrijdingsdag.

Verder waren er vrijwilligers die rondleidingen gaven: op elke eerste zaterdag van de maand en op aanvraag, bijvoorbeeld aan schoolklassen of andere groepen. Dat deden ze afgelopen jaar meer dan 30 keer!

Negen keer kon je de kloosterbioscoop bezoeken, waarin (af en toe in samenwerking met de Oosterkerk) allerlei bijzondere films de revue passeerden. Films die je aan het denken zetten en in een nagesprek nog meer gaat begrijpen en waarderen.

Ook waren er verschillende cursussen en leeskringen waaraan je kon deelnemen, zoals Kennismaken met zen, Eckhart lezen, Genesis, Liefdevolle vriendelijkheid en Kennismaken met gregoriaans (waaraan je nog steeds kunt meedoen).

Liet je je liever inspireren door een spreker? Dan waren de kloostercolleges iets voor jou. Filosoof Jannah Loontjes liet je nadenken over schuld en schuldgevoel, Theoloog des Vaderlands Thomas Quartier sprak en zong over profetisch idealisme en lekendominicaan Roy Clermons liet op levendige wijze zien hoe tatoeages een uitdrukking kunnen zijn van geloof en spiritualiteit.

Nieuw waren de maandelijkse Choral Evensongs met Jongenskoor Dalfsen en dominicaanse voorgangers, zoals de broeders en verschillende lekendominicanen. Elke keer weer kwamen vele bezoekers af op de schoonheid en zeggingskracht van de woorden, de muziek, het ritueel.

Voor de creatievelingen waren er workshops, zoals glas-in-lood maken, Paaskaars versieren op Stille Zaterdag en het maken van zitkussens om te verkopen voor het goede doel. 

Houd je van muziek? Dan kwam je het afgelopen seizoen zéker aan je trekken. Er waren heel verschillende concerten: laagdrempelig, klassiek, pop, experimenteel, koormuziek, orgelmuziek. De reeks orgelconcerten loopt nog, en The Crack van Kris Oelbrandt wordt in september herhaald. Iets om naar uit te zien!

Muziek was er afgelopen seizoen niet enkel om naar te luisteren, want in het Popup Choir zongen alle bezoekers zélf mee in één groot koor! Er staan alweer twee edities gepland in het najaar, en er zijn nog kaarten. Laat jij je horen?

Hoewel samen zingen erg leuk en bevrijdend kan zijn, was het ook prachtig om te luisteren naar de ambitieuze koren die in het Dubra Korenfestival de sterren van de hemel zongen. De Letse componist Rihards Dubra was zelf aanwezig, en coachte de koren in het uitvoeren van zijn muziek. Daarin werd hij ruimhartig bijgestaan door Paul Smith van VOCES8, die ook het publiek nog even aan het werk zette. In 2024 komt er een volgende editie!

Een andere nieuwe activiteit waren de maandelijkse kloostermaaltijden. Samen een eenvoudige maaltijd eten, het gewoon gezellig hebben, en praten over een thema. Het ging bijvoorbeeld over ecologisch koken (door werkgroep Groene Kerk), over vrijheid (in mei) en over pelgrimage en levensreis. In september gaan de maaltijden weer van start. Welkom!

Er was natuurlijk veel meer. Misschien heb je een kloosterochtend over de zendingsbrief bezocht, heb je samen 'De Bijbel open'-gedaan, of nam je deel aan een gespreksgroep, zoals de 18+-groep of de groep over rouw. Of was je bij de rozenkransmeditatie, het kerstliederen zingen met Aquino, de wekelijkse zenmeditatie, het Vlindervisioen voor Zwolle, de Do'ontmoeting, de tentoonstelling Troosten en verstoren, de morgendauwwandeling met Hemelvaart, of heb je een parochieavond bezocht?

En misschien heb je ook wel activiteiten gemist. Laat het gerust weten - ruimte voor verbetering is er altijd. Het komende seizoen zal er bijvoorbeeld meer aandacht zijn voor jongere doelgroepen (kindertheater, dierendag, sint Maarten) en is het zaak de studieuze activiteiten weer meer aan te zetten. 

Kom ik u, kom ik jou (opnieuw) tegen?

 

Henk Vogel, programmamaker