Orgelconcert - Berry van Berkum en Wisse de Rijk (cello)

Licht + duisternis

Heb je het mozaïek in het koorgedeelte van de Dominicanenkerk wel eens goed bekeken? Het zal je misschien opgevallen zijn dat daarin de zon, de maan, de sterren, de windstreken, alle sterrenbeelden en de vier elementen te zien zijn. Alles wat bestaat, kortom, is erin vervat. Heel het universum, heel de schepping wordt erin bezongen.

'Scheppen' - het is een religieus, spiritueel gegeven. In veel tradities, en zeker in de christelijke, heeft het scheppen een goddelijke oorsprong: de wereld komt voor uit goddelijke scheppingsdrift en alle creativiteit is er op één of andere manier weerspiegeling van.

Eén van de oerverhalen van creativiteit is te lezen in Genesis: op zes dagen komt telkens een ander aspect van de schepping aan het licht. De zes orgelconcerten van dit jaar sluiten daarbij aan. Elk concert verklankt iets van de respectievelijke scheppingsdag: van Berry van Berkum die in klank 'donker' en 'licht' van elkaar scheidt, tot Toon Hagen die uitdrukking geeft aan de verwonderde mens te midden van de schepping.

Laat je in de concerten meevoeren door heel die wonderlijke kosmos!

 

Programma

Louis Vierne (1870-1937)
Cathédrales

Sofia Goedaidoelina (1931)
Hell und Dunkel

Toon Hagen (1959)
Fantasie over Psalm 104

Rihards Dubra (1964)
Lux Confessionis*

Lux Confessionis van de Letse componist Rihards Dubra is een indrukwekkend werk voor cello en orgel, waarin bewust gebruik wordt gemaakt van de akoestiek van een grote kerk. De première vond plaats in de Dom van Riga met een nagalm van 11 seconden.

Wisse de Rijk: ’Het spelen van Lux Confessionis is een bijzondere ervaring. Aan het eind voel je je uitgeput maar voldaan. Je wordt soms geleidelijk, dan weer abrupt meegevoerd naar stilte en eerbied aan de ene kant, en wanhoop of de drang om iets te ontvluchten aan de andere kant. Het orgel lijkt soms ongrijpbaar ver weg als het noorderlicht, dan weer overweldigend dichtbij.`

Dubra was in 2022 te gast in het korenfestival in het Dominicanenklooster te Zwolle dat gewijd was aan zijn muziek.

Louis Vierne
Étoile du Soir (Op. 54)

Willem Tanke (1959)
Flaming Sun

 

* met cellist Wisse de Rijk

 

za 15 jun | 16.00 - 17.00 | Dominicanenkerk | €10

Berry van Berkum speelt 'Shalom' van Toon Hagen:

foto: Allard Willemse

 

Orgelconcert - Berry van Berkum en Wisse de Rijk (cello)

Locatie: Dominicanenkerk

Bestel tickets