Mariavespers

Zoals bij elk klooster vormt ook bij het Dominicanenklooster het dagelijks gebed de hartslag, de spirituele ademhaling van het gemeenschappelijke leven. De vespers, het avondgebed, nemen daarbinnen een belangrijke plaats in. Op 9 mei 2024 hebben die vespers een bijzondere invulling. Behalve Hemelvaartsdag is dat de donderdag voorafgaand aan Moederdag, steevast in meimaand-Mariamaand. Tegen die achtergrond zullen de vespers op 9 mei gericht zijn op Maria, die als Koningin der Hemel en Moeder Gods bezongen wordt, en wel met de Mariavespers van Claudio Monteverdi (1567-1643). De muziek klinkt dan niet als in een concert, maar is ingebed zoals oorspronkelijk bedoeld: in liturgie.

De muziek wordt tot klinken gebracht door het Margaretha Consort onder leiding van Jos van Veldhoven. Voorganger in de vespers is Jozef Essing o.p.

 

Jos van Veldhoven over de Vespro della Beata Vergine:

Meer dan 400 jaar oud, zorgt de muziek nog altijd voor momenten met kippenvel. Het Margaretha Consort is wat mij betreft als geen ander in staat om de bijzondere partituur van de Mariavespers tot leven te brengen. De vroege 17e eeuw is als het ware hun huiskamer. Het zal een feest zijn om met hen aan de Mariavespers te werken.

 

 

do 9 mei | 19.00 - 21.00 | Dominicanenkerk | met voorganger Jozef Essing OP en het Margaretha Consort o.l.v. Jos van Veldhoven | gratis toegang, collecte bij uitgang

Mariavespers

Locatie: Dominicanenkerk