Zwart heiligenbeeld onthuld in Dominicanenkerk Zwolle

Een kerk vol witte heiligenbeelden? Dat kan niet langer, vindt de geloofsgemeenschap van het Dominicanenklooster Zwolle. Dankzij een groep pelgrims kon op zondag 26 mei 2024 het beeld van zwarte heilige Martinus van Porres worden onthuld. 

       Ik zou hem willen bidden:
       “Martin, houd ons scherp
       bevrijd ons in Gods naam van wat mensen kleiner maakt,
       ja, doe dat ‘in Gods naam’!”

Met deze woorden verwelkomde voorganger Jan Groot het beeld van Van Porres in de viering van 26 mei 2024. Het beeld werd door acoliet Eline Otte onthuld. Het krijgt een mooie plek in een van de kapellen in de kerk. 

Santekraam

Het beeld komtvan ver, namelijk uit Lourdes, Frankrijk. Een groep pelgrims kwam het beeld tijdens hun hun bedevaart naar Lourdes tegen. "Tijdens een wandeling door de stad kwamen we ook langs een enorm atelier, een soort museum, met een wonderlijke inhoud. Het stond namelijk vol met beelden van heiligen uit alle eeuwen", vertelt voorganger Groot. "We keken er onze ogen uit, echt een santenkraam. Ramona Heyliger was er die middag bij, zij komt van de Antillen, van Sint Maarten. Zij schudde ons wakker. Kijk eens goed hoe eenzijdig die verzameling is: vooral mannen en ook een paar vrouwen, en allemaal met een blank, Europees uiterlijk. Na veel gezoek vonden we één uitzondering: dit beeld, van een dominicaan nog wel, St. Martin de Porres."

De groep besloot het beeld aan te kopen en mee te nemen naar Zwolle. 

In het herdenkingsjaar van de afschaffing van de slavernij mag een heilige met een zwarte huidskleur toch niet ontbreken in de Dominicanenkerk!

Zaterdagavond 25 mei stond het beeld centraal in de oecumenische viering ‘Amazing Grace’.