Vrede & Toekomst

Stille tocht

Aanstaande vrijdag is het een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Een niet aflatende reeks gruwelijkheden volgde. Uit solidariteit en om blijvende aandacht te vragen voor de situatie in Oekraïne organiseert onder meer het Vredesplatform Zwolle een stille tocht op vrijdag 24 februari. De tocht begint om 19.00 bij het Provinciehuis. Hier vind je meer informatie.

Vredesengel

In de Dominicanenkerk zal de Vredesengel opgesteld staan die werd onthuld in de Vredesweek van vorig jaar. Beeldend kunstenares Jacomijn Schellevis maakte haar samen met kinderen van de Kinderraad in Zwolle. Ook kinderen van de BSO in De Enk hebben hun steentje bijgedragen. Onder begeleiding van Jolan van de Waeter dachten de kinderen na over wat vrede en oorlog of vriendschap en ruzie voor hen betekent.

De Vredesengel is te bezichtigen gedurende de Veertigdagentijd. Dat is toepasselijk, omdat de Veertigdagentijd dit jaar het thema 'Op weg naar de vrede' draagt. In de vieringen staan daarbij de Psalmen centraal die de reis naar de stad van de vrede bezingen. Maar de werkelijkheid in Jeruzalem was toen wel anders. En ook nu staat die droom van vrede in schril contrast met wat er in die stad en in de wereld gebeurt. Ook in ons eigen leven is rust en vrede soms ver te zoeken.

Ook andere kerken en groepen kunnen de houten Vredesengel een tijdje onderdak geven. Overleg daarvoor met Marlies Tjallingii (marliestjallingii@home.nl).

Steun aan Oekraïne

De dominicaanse geloofsgemeenschap Zwolle ondersteunt Huize Sint Martinus de Porres in Fastiv, 75 kilometer ten zuiden van Kiev. Het tehuis staat onder leiding van de dominicaan pater Michael Romaniv. Regelmatig worden op de website van het klooster nieuwsberichten geplaatst over de activiteiten in en rond Fastiv. 

De komende tijd staan er enkele activiteiten op het programma waarvan de opbrengst ten goede zullen komen aan Huize Sint Martinus de Porres. Op 1 maart, en opnieuw op 12 april kunt u meedoen aan het naaien van zitkussens van oude dekens. Op 22 maart zal Hans Schoorlemmer vertellen over zijn pelgrimage naar Santiago de Compostella. De toegang is gratis, maar bezoekers worden aangemoedigd geld te doneren aan: NL 11 INGB 0000 3910 23 t.b.v. Stichting Dominicanenklooster inzake Diaconie o.v.v. Fastiv.

 

Het Dominicanenklooster (HMO, Veiligheidsregio Zwolle, ZwolleDoet) biedt nog steeds onderdak aan vluchtelingen uit Oekraïne. Vorig jaar beschreef medebewoner Kris Oelbrandt zijn ervaringen met het bijzondere proces. Lees het hier terug.