Nieuws uit Zuid-Soedan en Fastiv

De Werkgroep Vrede en Gerechtigheid onderhoudt contact met de diaconale dominicaanse projecten die ze steunt. Nieuws uit Fastiv, Oekraïne, verschijnt relatief vaak, terwijl het project in Zuid-Soedan soms wat minder in beeld lijkt te zijn. Gelukkig kwam er een nieuwsbulletin binnen van de dominicanessen in Zuid-Soedan. Het lezen waard! Lees het bulletin hier

Natuurlijk is er ook nieuws uit Fastiv, waar pater Mykhailo Romaniv met Huize St. Martinus de Porres humanitaire hulp verleent. Hij schrijft:

Glorie aan Jezus Christus.

Zulke warme dagen zoals vandaag moedigen ons aan om koelte te zoeken en we zijn altijd blij met een slokje vers water. Gisteren kwamen we terug uit Kherson. De temperatuur bereikte +37 in het zuiden. Ondanks dat hebben we samen met vrijwilligers ongeveer 3000 voedselpakketten gemaakt voor de behoeftigen in deze gekke stad die dagelijks onder vuur ligt. Wat ik het vaakst op straat zag waren mensen die vijf literflessen water droegen, in hun handen, op een fiets of in een rolstoel. Bombardementen vernietigen de infrastructuur van de stad en hoewel er voortdurend watervoorziening worden hersteld is er niet genoeg water.

Daarom zijn we onlangs een nieuw humanitair initiatief gestart, dat we jullie vragen te steunen: drinkwater voor dorpen in de regio Kherson. Het is nodig om meer watercontainers aan te schaffen. Wij zijn dankbaar voor jullie hulp en steun.

U herinnert zich misschien de laatste humanitaire missie. We brachten bouwmaterialen voor het dorp Ingulets. We waren blij te zien dat de bewoners er al kamers van hebben gebouwd. Ook komt er een generator die water zal leveren voor het hele dorp.

Vandaag eindigt de eerste ronde van de evacuatie van kinderen uit steden aan het front waar we in juni mee begonnen. Het was een programma gericht op herstel en psychologische ondersteuning voor kinderen die in oorlogssteden wonen. Ervaren psychologen deden fantastisch werk. Helaas kunnen kinderen niet terug naar hun geboortestreek Pokrovsk, maar ouders hebben veel moeite gedaan om nieuwe 'veilige huisvesting' te vinden in de Dnjepr en de regio. De knuffels en tijd samen van vandaag laten zien hoe goed de kinderen het hadden in Fastiv. We konden de kinderen trakteren op een lunch in ons San Angelo Café. Ik wil graag onze vrijwilligers van de stichting bedanken die zich deze 13 dagen hard hebben ingezet voor de kinderen.

Bedankt Dominicaanse gemeenschap in Zwolle voor de bijdragen aan de humanitaire steun van onze missies.

Wij bidden jullie Gods zegen toe!

Pater Mykhailo Romaniv O.P.

 

Dan nog een recenter bericht omtrent het gebombardeerde kinderziekenhuis in Kyiv:

Zwarte maandag!

De vijand deed genadeloos een massale raketaanval. We voelen het allemaal persoonlijk, maken het allemaal persoonlijk mee, we hebben allemaal pijn...

We hebben contact met bekenden in Kyiv, Kryvyi Rog, Dniepr. Sommige huilen, onze geliefden leven, maar helaas zijn er doden en gewonden in verschillende steden.

Voor ons is ook het verwoeste kinderziekenhuis een ramp. Kinderen krijgen er dialyse en ondergaan gecompliceerde operaties.

Onze gebeden gaan naar alle getroffenen, vooral de kinderen.

Geef eeuwige rust Heer aan alle doden.

Pater Mykhailo Romaniv O.P.

 

Ook bijdragen? Maak uw donatie over naar NL 11 INGB 0000 3910 23 t.n.v. Stichting Dominicanenklooster Zwolle.