Nieuws uit Fastiv, kerstwens en terugblik 2022

De dominicaanse geloofsgemeenschap Zwolle ondersteunt Huize Sint Martinus de Porres in Fastiv, 75 kilometer ten zuiden van Kiev. In het jaar 2022 is er veel gebeurt. De Werkgroep Vrede en Gerechtigheid blikt terug. Lees hier de nieuwsbrief.

Frans van der Heijdt, lid van de Werkgroep Vrede en Gerechtigheid had rond Kerstmis contact met Jaroslav Krawiec o.p., de vicaris van de dominicanen in Oekraïne. De vicaris stuurde een indrukwekkende, hoopgevende kerstgroet terug. Lees de kerstgroet hier.

Het tehuis Sint Martinus de Porres staat onder leiding van de dominicaan pater Michael Romaniv. Hij schreef op oudjaarsdag ten slotte het volgende:

Geprezen zij Jezus Christus!

De laatste dag van 2022 nadert. Dit moeilijke jaar markeerde het lot van veel mensen met de gruwel van oorlog, tranen en migraties, en duizenden slachtoffers van de verdedigers van onze Oekraïne. Maar het is ook een jaar van ongelooflijke solidariteit en nabijheid van duizenden mensen uit verschillende landen die hun schouders op zich namen en het gewicht van onze pijn deelden. Pijn en dankbaarheid, verdriet en vreugde vanuit de aanwezigheid - dit zijn allemaal de geheimen van Kerstmis.

Terwijl we deze tekst schrijven, zijn onze harten overweldigd met het nieuws van de dood van de gepensioneerde paus Benedict XVI, moge de goede Heer hem tot zijn glorie brengen. En nu, op dit uur, staat heel Oekraïne weer "gespannen als een snaar" vanwege een massale raketaanval die gaande is...

Gisteren is in het dorp Protopiwka in de regio Charkiv een verwarmingspunt geopend. Sinds maart 2022 is er geen elektriciteit meer in dit dorp, en sinds april was dit gebied oorlogsgebied en was er geen gas meer. 236 huishoudens werden beschadigd, 36 volledig verwoest en vandaag wonen daar 98 gezinnen met jonge kinderen. We zijn blij dat we de dorpsgenoten van een plek hebben kunnen voorzien waar ze kunnen komen, opwarmen, thee drinken, hun mobiel opladen. We willen onze vzw-partners bedanken voor het gezamenlijk initiatief en we wensen vrede.

Deze week hebben we hulp gegeven aan door geweld ontheemde families die wonen in dorpen ver van de humanitaire hulpcentra in de regio Odessa, Poltava en Donetsk; we kregen talrijke telefoontjes van hen en berichten op sociale media. 842 voedselsets (5160 kg) werden uitgedeeld.

Onze vrijwilligers gingen naar Lviv. Dankzij de hulp die we kregen van het Internationale Solidariteitsfonds kregen we 10 led tafellampen, 2 wasmachines, 2 drogers, een vriezer bestemd voor een opvang voor gezinnen die door de oorlog hun huis moesten verlaten.

Dezelfde dag konden we warme spullen en 20 metalen warmtekachels halen die mevrouw Ewelina Zamojska verzamelde voor degenen in nood en we danken bisschop Edward Coffee voor het helpen en opslaan ervan. Dank ook aan pastoor Mariusz Krawiec voor de gastvrijheid.

Deze week hebben in samenwerking met de Stichting Symbol of Faith en Franky en Coen Stichting een kerstpatat-liefdadigheidsevenement gehouden op 26 december nabij ons Centrum. Meer dan 1.000 porties werden ontvangen door kinderen en volwassenen die gedwongen ontheemd zijn en woonden in de Fastiv community. Meer info en donaties op de website van deze Nederlandse vrienden op hun website https://www.frankyandcoen.nl/

Bedankt aan al onze vrijwilligers en vrienden, we geloven dat 2023 het jaar van de overwinning van onze Oekraïne wordt. Gelukkig Nieuwjaar!

Vader Michael Romaniv OP

 

Wilt u ook helpen? Dat kan via NL 11 INGB 0000 3910 23 t.b.v. Stichting Dominicanenklooster inzake Diaconie o.v.v. Fastiv.