Nieuws uit Fastiv

De dominicaanse geloofsgemeenschap Zwolle ondersteunt Huize Sint Martinus de Porres in Fastiv, 75 kilometer ten zuiden van Kiev. Het tehuis staat onder leiding van de dominicaan pater Michael Romaniv. Hij schrijft:

Christus is opgestaan!

De regio Kiev had deze week last van nachtelijke Russische beschietingen. Overdag konden we wel gewoon aan het werk. We krijgen een groot aantal oproepen van slachtoffers, dus werden deze week 600 geadresseerde voedselpakketten naar verschillende delen van Oekraïne verzonden.

We starten met de voorbereidingen voor de Kinderbeschermingsdag, die wordt gehouden in verschillende gebieden die door de oorlog getroffen zijn. Bedankt aan onze vrienden die ons helpen met het verzamelen van cadeautjes voor kinderen. Bedankt aan de Orde van Malta.

Op 28 april werden we bezocht door vertegenwoordigers van de Hoge Raad voor de Rechten van de Mens, en gisteren kregen we een brief van het bureau van de ombudsman over de resultaten van het bezoek. De belangrijkste specialisten die we in april spraken waren aangenaam verrast door de comfortabele en moderne leefomstandigheden van door oorlog getroffen gezinnen, en schreven in de rapporten kort: "Er zijn geen aanbevelingen". We zijn trots dat we er in geslaagd zijn om voorwaarden te creëren voor fatsoenlijke en comfortabele tijdelijke onderkomen voor ontheemde gezinnen.

Elke familie die we helpen heeft een verhaal. Op één van de foto's zie je een tweeling die door een alleenstaande moeder is opgevoed. We hebben elkaar voor het eerst ontmoet met Kerstmis, 2021. Toen waren de meisjes 7 maanden oud. Later in maart 2022 hielpen we met evacueren naar Polen. Nu zijn ze terug uit Polen, maar het heeft lang geduurd om paspoorten en documenten voor hen te laten maken. Ook durfden ze niet meer terug naar het buitenland. Twee maanden geleden belde de moeder ons en vroeg: "Kan je mij en de meisjes meenemen?" - We zijn blij dat we bij hen mogen zijn.

Deze week hebben we 1772 voedselpakketten uitgedeeld (12800kg aan humanitaire hulp)

We begrijpen dat het nu een moeilijke tijd is, dus we zijn iedereen dankbaar die onze bediening steunt.

Ik denknaan jullie in gebed.

Michael Romaniv O.P.

Wilt u ook helpen? Dat kan via NL 11 INGB 0000 3910 23 t.b.v. Stichting Dominicanenklooster inzake Diaconie o.v.v. Fastiv.