Nieuws uit Fastiv

De dominicaanse geloofsgemeenschap Zwolle ondersteunt Huize Sint Martinus de Porres in Fastiv, 75 kilometer ten zuiden van Kiev. Het tehuis staat onder leiding van de dominicaan pater Michael Romaniv. Hij schrijft:

 

Christus is opgestaan! Gisteren werd in de stad Kherson een sociale keuken geopend. We hebben lang nagedacht over het idee om mensen met beperkte mobiliteit te helpen met warme lunches. We willen het wonder van Gods handelen met u delen. Keukenapparatuur werd geschonken door onze vrienden en vrijwilligers Bohdan en Anna. Toen dit gebeurde, was het mogelijk om de volgende stap te zetten: het kopen van gerechten, producten en logistiek. Het evangelie en de oproep van Christus ("Geef ze te eten" - Matteüs 14,16) werd op bijzondere manier werkelijkheid.

We wendden ons tot onze vrienden en verschillende liefdadigheidsstichtingen. De eerste die op onze oproep reageerde was de Dominicaanse gemeenschap uit Zwolle. Frans van der Heijdt schreef: “We laten u weten positief te reageren op uw verzoek en zullen u ondersteunen door 6 maanden huur van faciliteiten en nutsvoorzieningen te financieren. We zijn er zeker van dat u veel goede mensen en donateurs zult vinden voor dit project." Er kwam echter geen reactie van andere goede mensen en ik dacht: hoe kan ik 's middags 300 lunches betalen?

Ik zal de boodschap met u delen die ik ontving op de dag van inwijding en opening van de keuken: "Pater, ik groet u hartelijk vanaf het Sint-Pietersplein in Rome. Het geld, dat een geschenk is van de Heilige Vader voor de sociale keuken en de behoeftigen in Kherson, ligt al op u te wachten bij de nuntius. Misschien bent u, pater, verbaasd dat u zo snel een antwoord kreeg, maar dit is het evangelie van vandaag. Morgen is onzeker, gisteren is al geschiedenis. Jezus zei nooit tegen iemand dat hij moest wachten. Daarom heb je vandaag deze steun voor de sociale keuken in Kherson, met God, zei kardinaal Kraevsky.”

Ik wil Zijne Eminentie Aartsbisschop Visvaldas Kulbokas bedanken voor zijn hulp. Ook dank aan de vele anderen die bijdroegen aan het welslagen van dit project.

God bless you!

Michael Romaniv O.P.

 

Wilt u ook helpen? Dat kan via NL 11 INGB 0000 3910 23 t.b.v. Stichting Dominicanenklooster inzake Diaconie o.v.v. Fastiv.