Nieuws uit Fastiv

De dominicaanse geloofsgemeenschap Zwolle ondersteunt Huize Sint Martinus de Porres in Fastiv, 75 kilometer ten zuiden van Kiev. Het tehuis staat onder leiding van de dominicaan pater Michael Romaniv. Hij schrijft het volgende:

 

Glorie zij aan Jezus Christus!

Een moeilijke week ligt achter de rug, die we gestart zijn met een humanitaire missie in Odessa. Het is al onze traditionele hulp aan Khersonts die daar wonen bij evacuatie. Zoals jullie al hebben gemerkt uit onze wekelijkse berichten zijn er geen dagen waarop onze inzet mindert: Maandag in Odessa, dinsdag en woensdag haalden we de nodige hulp in voor de lang lijdende regio Kharkiv, donderdagochtend waren we al onderweg naar de getroffen dorpen en steden die getroffen zijn door de beroep!

Het is een moeilijke dag geweest voor heel Oekraïne omdat gisteravond het langste nachtluchtalarm plaatsvond en meer dan 80 raketten werden gelanceerd op burgers en kritieke infrastructuur. Rijdend door de stad Kyiv konden we bezorgde en bange gezichten zien van inwoners die door wegafsluitingen hun weg naar het werk maakten, waarbij de meeste scholen die dag op afstandsonderwijs stonden.

Deze keer bezochten we in de regio Kharkiv gebieden die aanzienlijk ver van de humanitaire centra liggen - dit zijn dorpen nabij de Russische grens. De eerste ontlading was in Lyubotyn, deze plek herbergt gedwongen ontheemde gezinnen, meestal ouderen en gezinnen met kinderen, helaas kunnen ze tot nu toe geen werk vinden en herstellen, dus onze steun is zo belangrijk. Ook wij hebben onze Partners ondersteund in de NEXT GENERATION van New Aquarium, die zowel ouderen als kinderen mobiele hulp biedt. 

Teruggekomen uit de regio Kharkiv bezochten we het dorp Grakove in de wijk Chuguyiv. Zoals de foto's laten zien is het grondig verwoest. Desondanks willen de bewoners graag terug naar hun dorp. We willen deze mensen helpen door een module te installeren waarin ze met een dokter kunnen afspreken. Een klein humanitair centrum. Steun ons alsjeblieft zodat we hoop kunnen geven aan degenen die het zo nodig hebben.

Deze week hebben we 3122 noodvoedselkits voorzien met in totaal 24.000 kg aan humanitaire hulp.

Zonder de steun van mensen van goede wil en ieder van u die ons vergezelt met uw gebed en steun, zouden deze humanitaire missies niet mogelijk zijn.

Bedankt aan onze vrienden van de Dominicaanse gemeenschap in Zwolle. We waarderen uw voortdurende steun en aanwezigheid in onze strijd..

Bedankt parochianen uit Wenen die Fastova slaapzakken en karemati hebben geleverd. Dank aan de Orionistische zusters die ons zo gastvrij en van harte ontvangen in hun tehuis en dank aan abt c. Camille. Ik ben een vriend.

Ik waardeer je voor het steunen van onze projecten en bid voor je.

Mikhail Romanov OF

 

Wilt u ook helpen? Dat kan via NL 11 INGB 0000 3910 23 t.b.v. Stichting Dominicanenklooster inzake Diaconie o.v.v. Fastiv.