Nieuws uit Fastiv

De dominicaanse geloofsgemeenschap Zwolle ondersteunt Huize Sint Martinus de Porres in Fastiv, 75 kilometer ten zuiden van Kiev. Het tehuis staat onder leiding van de dominicaan pater Michael Romaniv. Hij schrijft het volgende:

 

Geprezen zij Jezus Christus!

Gisteren zijn we teruggekomen van onze vierde humanitaire missie die we hebben uitgevoerd in de regio Kharkiv. We waren in de steden Kunje, Ba łaklia, Izium, Zalyman, Wo łobujiwka, Czepil, Permowajskie. We leverden 10 ton humanitaire vracht - dit zijn spullen die eerst nodig zijn (1500 voedselsets): warme kleding, dekens, kussens, medicijnen, generator en gasbranders. We hebben gezien dat mensen langzaam terug keren naar het verwoeste Izium, al hebben ze enorm last van de kou. Dag en nacht zijn de temperaturen onder nul, en we hebben nog een hele winter voor de boeg...

Elke keer als we naar Izium komen, bezoeken we een 84-jarige blinde oma en een andere oma die 102 werd. Tijdens deze ontmoetingen voel ik me bijzonder gezegend: warme woorden en glimlachen en hoop voor de toekomst. De knuffel van de blinde vrouw doet je beseffen dat je meer ontvangt dan je geeft.

Beste vrienden, we vragen jullie steun - als jullie kunnen, we hebben echt radiatoren, chemische radiatoren, warme kleding, warme dekens, handschoenen nodig. Een vrouw vertelde me dat het +3 graden is in haar appartement. Brandhout is moeilijk te verkrijgen en de wachtrij is geboekt tot februari 2023. Voor ons dus de uitdaging om zoveel mogelijk warmte te leveren.

Deze week heeft onze hulp ook het Kherson-district en het district Chernihiv bereikt. Donderdag hebben we binnen ontheemden ondersteund - dat zijn meer dan 300 gezinnen die in de gemeente Fastów wonen, in totaal werden 2478 voedselsets (15100 kg) uitgedeeld.

Bedankt aan iedereen die ons steunt met gebeden en donaties in deze moeilijke tijd, jullie zijn allemaal in mijn gebeden.

Vader Michael Romaniv OP

 

Aanvulling (5 december 2022): Pater Michael Romaniv vraagt om een bijdrage voor een door hem te organiseren Sinterklaasfeest voor 1500 kinderen, op 19 december. Ook vraagt hij steun voor hulp bij de aanschaf van een geïsoleerde tent waarin men met de van het leger gekregen keukeninstallatie maaltijden kan gaan bereiden. Kosten €8000.

Daarnaast is hij ook bezig met de voorbereiding van een nieuwe humanitaire missie naar Charkov.

Met andere woorden: giften blijven zeer welkom op NL 11 INGB 0000 391023 t.n.v. Dominicanenklooster inz. Diaconie o.v.v. Fastiv.