Nieuws uit Fastiv

De dominicaanse geloofsgemeenschap Zwolle ondersteunt Huize Sint Martinus de Porres in Fastiv, 75 kilometer ten zuiden van Kiev. Het tehuis staat onder leiding van de dominicaan pater Michael Romaniv. Hierbij een recent bericht van zijn hand, waarin hij ook het Dominicaans Vicariaat Nederland bedankt (fragment):

8 oktober 2022

Geprezen zij Jezus Christus!

Het begin van de maand stond vol met verschillende evenementen die belangrijk voor ons zijn. We moesten het oude Kiev bezoeken, ook het even oude Krakow. In Kiev kregen we de Hoogste Award "Voor Verdienste aan de Oekraïense Natie" en in Krakau de Ma łopolski Woiwodschap Award "Veritatis Splendor" , een door H. Johannes Paulus II ingestelde onderscheiding. God zij geprezen!

Onze groep ging samen met de rector van het Worzelski Seminarie, pater Ruslan Michalkiw oostwaarts naar Kharkiv, waar we de kans hadden om te overnachten bij Dominicaanse vaders in een parochiehuis. De volgende dag waren we al in Balaklei en de omliggende dorpen van de regio Izjum. De bevrijde gebieden zien eruit als een gewonde, geslagen man: overal verwoesting, verbrande, verwoeste huizen, verminkte bomen, grond ontworteld door vijandelijke tanks, geruïneerde lotgenoten en levens van mensen, verdriet, tranen, gehuil. Bewoners van ruim zes maanden bezette dorpen hebben nu bescherming nodig tegen de kou, want tijdens de belegering door de indringers hadden ze geen gas, elektriciteit, communicatie en nu is de bestaande infrastructuur verwoest. Daarom naaien we dekens en kussens, zodat mensen iets hebben om de winter mee te trotseren.

We brachten daar 1000 voedselpakketten (7000 kg), medicijnen, gasflessen, sanitair en kaarsen bleek hard nodig te zijn, want er was toch nog te weinig... We hebben de situatie in de regio Kharkov onderzocht, en in Fastów stond het werk geen dag stil! Onze kleermakerij naait thermisch ondergoed, en voedsel en kleding werden uitgedeeld in het gebouw van ons Centrum. De rij van mensen voor hulp neemt niet af... In totaal werden deze week 2382 voedselpakketten (14400 kg) uitgedeeld.

Wij danken onze weldoeners o.a. Vicariaat Dominicanen in Nederland.

Michael Romaniv op