Nieuws uit Fastiv

De dominicaanse geloofsgemeenschap Zwolle ondersteunt Huize Sint Martinus de Porres in Fastiv, 75 kilometer ten zuiden van Kiev. Het tehuis staat onder leiding van de dominicaan pater Michael Romaniv. Op Facebook schrijft hij:

Christus is opgestaan!

Ik begin met een verhaaltje.

Tussen Nikolaev en Kherson ligt een volledig verwoest dorp Posad – Pokrovsky. Tot 14 maart 2022 woonden er 2400 mensen in het dorp. Nu gaat men langzaam inwoners terugbrengen. Tijdens de bezetting was dit gebied een "grijze zone" zodat de troepen van de bezetters niet verder zuidwaarts konden. We reden tientallen keren langs deze verwoeste huizen en direct na de ontzetting leek het alsof dit dorp was overleden omdat er geen 'woonruimte' was. Vanuit dit dorp schreef een meisje Maria ons en vroeg om een wasmachine voor haar familie. Gisteren nog konden we het meenemen en Maria ontmoeten. Zij is 16 jaar, de moeder is een persoon met een beperking en ligt nu in een ziekenhuis in Odessa, de vader vecht en beschermt Oekraïne. Het meisje ontving me met een vriend, het huis was beschadigd door oorlog, maar tulpen en kersen bloeien rondom. Ongelooflijk ontroerend dat deze nederzetting en andere huizen worden hersteld uit de as van de oorlog door het vertrouwen van mensen en zelfs kinderen die op hun land leven en willen blijven...

Een ander belangrijk onderdeel in de wederopbouw en herstel, vooral na de instorting van de waterkrachtcentrale Kakhovsky, is mensen helpen met zaden van groenten, komkommers, wortelen, bonen, radijsjes. We bezochten de dorpen van de lang lijdende regio Kherson en verdeelden pakketten met geselecteerde zaden. In Kherson doneerden we ook huishoudchemicaliën en hygiëneproducten, tandpasta's om te verdelen onder de behoeftigen.

In Kherson hebben we een opvang opgezet, noodzakelijke spullen en producten meegenomen voor sociale keuken en bakkerij. Jammer dat de stad niet goed kan leven door deze constante beschieting. Deze keer weigerde het leger ons de stad binnen te laten gaan. We mochten echter door naar de stad en omgeving omdat we beloofden ons aan de humanitaire route te houden die in onze documenten stond en voorzichtig te zijn. Dank aan onze vrijwillige chauffeurs uit Polen en Fastiv, die samen met ons dicht bij de overwinning staan!

Deze week kregen we een liefdadigheidszending uit de Verenigde Staten van Amerika met luiers, sanitaire doekjes, kleding, allemaal nu voor de prijs van "goud" en hard nodig voor diegenen die niet genoeg hebben of hun mobiliteit kwijt zijn.

Bedankt aan de seculiere Dominicaanse gemeenschap in Zwolle die de humanitaire missies steunen met hun donaties.

Bedankt aan ieder van jullie die onze rapportages leest en voor ons bidt...

Voor elk van jullie donaties dank ik je en bidt voor je.

Pater Michael OP

 

Wilt u ook helpen? Dat kan via NL 11 INGB 0000 3910 23 t.b.v. Stichting Dominicanenklooster inzake Diaconie o.v.v. Fastiv.