Nieuws uit Fastiv

De dominicaanse geloofsgemeenschap Zwolle ondersteunt Huize Sint Martinus de Porres in Fastiv, 75 kilometer ten zuiden van Kiev. Het tehuis staat onder leiding van de dominicaan pater Michael Romaniv. Op Facebook schrijft hij:

Geprezen zij Jezus Christus!

Afgelopen week maakten we een reis naar de regio Donetsk, naar Konstantinówka. Daar bezochten we een doorgangshelter, waar nu meer dan zestig mensen wonen en waar mevrouw Svitlana Grekova werkt. We bezorgden voedsel, huishoudchemicaliën en warme kleding voor haar leerlingen, die ze nu hard nodig hebben. Konstantinovka ligt tussen Torsk en Bakhmut (dat wil zeggen vlak bij de oorlogslijn), de mensen daar hebben onze hulp echt nodig en we komen zeker nog eens terug om de inwoners te ondersteunen.

In de regio Charkiv bezochten we het dorpje Zawody, waar we verder gaan met het repareren en renoveren van huizen. Het dorp werd negen keer gebombardeerd en er weinig huizen bleven gespaard. Momenteel wonen er 50 mensen in Zawody, gelukkig is er afgelopen maand elektriciteit en verlichting toegevoegd en hebben mensen het weer iets makkelijker. Wij helpen dorpsgenoten met daken, ramen en deuren renoveren, bouwmaterialen kopen, pleister, hout. We sluiten de muren van delen van huizen zodat mensen daar terug kunnen omdat een groot deel van de mensen nog in tenten woont.

Wij bedanken al onze vrienden voor hun steun en hulp, voor medische kits, vinylhandschoenen en medisch materiaal en voor alles wat we ontvingen: droog ontbijten voor kinderen en heerlijke thee supplementen, en voedselpallets voor onze sociale keuken in Kherson.

Het koude seizoen is begonnen en onze verdedigers moeten opwarmen. We hebben matten, winterslaapjassen, slaapjassen, hand- en voetwarmers, doekjes nodig (een 'douche' voor onze militairen). Deze week hebben we 30 kachels en 5 generatoren aan het leger gegeven. Wij doen een beroep op jullie, beste vrienden, om ons te helpen warme spullen te kopen die ons leger helpen deze winter te overleven, aarzel niet! Samen kunnen we meer! Bedankt dat jullie er allemaal waren. Ik denk aan jullie in mijn gebeden.

Michael Romaniv OP.

 

Wilt u ook helpen? Dat kan via NL 11 INGB 0000 3910 23 t.b.v. Stichting Dominicanenklooster inzake Diaconie o.v.v. Fastiv.