Nieuws uit Fastiv

De dominicaanse geloofsgemeenschap Zwolle ondersteunt Huize Sint Martinus de Porres in Fastiv, 75 kilometer ten zuiden van Kiev. Het tehuis staat onder leiding van de dominicaan pater Michael Romaniv. Hierbij een recent bericht van zijn hand (fragment):

 

4 september 2022

Geprezen zij Jezus Christus!

Er zijn verhalen die ons diep in ons hart raken. Eén daarvan betreft een bepaalde man uit Makarów. Begin april bezochten we de plek waar zijn huis tot de grond afgebrand werd door de Russen. Deze man heeft het de laatste jaren gestaag opgebouwd, en vlak voor de oorlog verloor hij zijn been en bijna zijn arm, en nu wordt hij gelukkig in het buitenland behandeld. Mevrouw Oksana en ik vroegen ons af hoe we hem konden helpen zodat hij een plek had om na zijn behandeling naar terug te gaan. Op een dag veranderde de situatie: vrienden verzamelden zich om te helpen. De muren staan al en over een paar dagen is het dak bedekt - is er een plek waar hij na revalidatie terug kan... Zulke verhalen van gewone mensen geven kracht en geven hoop op overwinning.

Gisteren hebben we schoolspullen weggegeven in Zaga łce, Andrijewka en Nowy Karagoda. Kinderen kunnen nog niet naar school omdat de schoolgebouwen te beschadigd zijn dus leren ze op afstand. Maar, zoals de kinderen zelf zeggen: ze missen school, hun vrienden, hun sportteams. Hopelijk komen ze snel weer terug naar het normale schoolleven.

Bedankt voor de steun van de Dominicaanse gemeenschap in Zwolle, voor solidariteit en zorgzame liefde voor de behoeftige kinderen van Oekraïne. Bedankt voor het steunen van het onderwijs van onze kinderen aan de Katholieke School. Marcina van lekken. Speciale waardering voor @TAG, Jarmark na Freta voor Fundacja Charytatywni Jacka, die plaatsvond in Warschau op 13-15 augustus, waar geld voor kinderhanden werden opgehaald; 20.852,76 PLN werd opgehaald, we danken de Dominicaanse vaders uit ons klooster in Dominikanie Warszawa - Freta voor hun constante steun. Moge de Heer God iedereen belonen voor hun inspanningen tijd.

In de afgelopen drie dagen hebben we 344 pakketjes uitgedeeld in gerichte hulp, wat neerkwam op 2650 kg voedsel. Onze grootste vreugde is om essentiële producten te kunnen delen met degenen die momenteel lijden en op het punt staan van honger. We hebben hulp gestuurd naar Kharkiv en Kherson, we danken alle weldoeners en vrijwilligers.

Michael Romaniv op