#liefdeisvooriedereen

Onder het motto ‘Liefde is voor iedereen’ viert het Dominicanenklooster de veelkleurigheid van de liefde. Tegelijk wil het klooster marginalisatie en onrecht aan de kaak stellen. Dat past een kerk: liefde vieren en onrecht aankaarten. En juist in kerken is het nodig om te zoeken naar de erkenning en het vieren van andere dan heteroseksuele liefdesrelaties, en het bestaansrecht daarvan.

Ook in die (liefdes)relaties is een glimp van Gods gelaat op te vangen. Oprechte en betrouwbare liefde is heilzaam voor wie het overkomt. Wie werkelijk liefheeft roept in de ander het beste naar boven, als metgezel, steun en tegenover. Dat geldt niet alleen voor paren, maar ook voor onze omgang met iedere mens die we ontmoeten. Wat dat betreft gaat het vieren van liefde ook over vriendschap, over medemenselijkheid, over gastvrijheid – en het strijden daarvoor.

Om deze redenen onderschrijft het Dominicanenklooster het motto ‘Liefde is voor iedereen’ van het initiatief van KRO-NCRV rondom de Pride Week. Onderdeel daarvan is het van binnenuit verlichten van kerken in alle kleuren van de regenboog. Op 1 en 2 augustus zullen ook de gewelven van de Dominicanenkerk verlicht zijn. Houd de website in de gaten voor nadere berichtgeving over openingstijden en activiteiten gedurende deze twee dagen.

Uit het persbericht van KRO-NCRV:

***

'Vanaf 1 augustus zet KRO-NCRV drie kerken in ons land in regenboogkleuren in het kader van #liefdeisvooriedereen. Liefde is voor iedereen, maar dat is helaas nog niet altijd vanzelfsprekend. Daarom wordt net als vorig jaar vanaf 3 augustus de Westerkerk, midden in het hart van de festiviteiten rondom Pride Amsterdam, in regenboogkleuren verlicht. Nieuw dit jaar is de deelname van de protestantse Domkerk in Utrecht en de katholieke Dominicanenkerk in Zwolle aan dit KRO-NCRV-initiatief. Vanuit de verschillende kerken komen live uitzendingen van de KRO-NCRV programma’s Spraakmakers (NPO Radio 1), Het oor wil ook wat en De Wild in de middag (NPO Radio 2), De ochtend van 4 (NPO Radio 4) en Volgspot (NPO Radio 5). Daarnaast zijn er op NPO 2 thema-uitzendingen van Zin in morgen en BinnensteBuiten te zien.

Met het initiatief #liefdeisvooriedereen wil KRO-NCRV laten zien dat liefde voor iedereen is, ongeacht welke seksuele voorkeur je hebt. Directievoorzitter Peter Kuipers: “Wij geloven in solidariteit en een samenleving waarin plek is voor iedereen en vinden dat we in ons land liever kunnen zijn voor elkaar. Wij vinden dat iedereen verliefd moet kunnen worden op wie je wil en dat je mag zijn wie je wilt zijn. Op veel plekken in ons land gaat dat prima, maar er zijn ook plekken waar dit beter kan én moet. Zoals op het voetbalveld, wat we eerder dit jaar hebben laten zien met ons programma De roze supporters en de actie #spreekjeuit tegen homofobe spreekkoren. Of nu met deze in regenboogkleuren verlichte kerken, want we beseffen dat religie en acceptatie soms een ingewikkelde combinatie is. Ik ben trots op de deelnemende kerken die deze dialoog aan willen gaan.”

Het initiatief #liefdeisvooriedereen bestaat uit de drie in regenboogkleuren verlichte kerken en de live-uitzendingen en daarnaast uit een speciale tv-spot op de drie NPO-zenders, een social media-campagne, een KRO-NCRV boot die meevaart bij de Canal Parade tijdens Pride Amsterdam en specifieke programmering rondom het thema LHBTIQ-acceptatie.'

***