Beluister The Crack

In 2022 verstrekte het Dominicanenklooster componist Kris Oelbrandt de opdracht om een muziekstuk te maken rond de thematiek van biecht, boete en verzoening. Het werd het stuk 'The Crack' tot ondertussen al twee maal is uitgevoerd op Jom Kipoer, de 'Grote Verzoendag' in het jodendom.

Afgelopen september is er een professionele opname gemaakt van het werk. Opnametechnicus Albert van Houwelingen werd bereid gevonden om het spel van het Oneiros Ensemble vast te leggen. Die opname is nu te beluisteren op de online platforms Spotify en Apple Music.

 

De muziek klinkt onafgebroken, maar bestaat uit vier gedeelten. De componist licht toe:

Deel 1
Een mens raakt verstrikt in een situatie die hij wel heeft veroorzaakt, maar niet heeft gewild.

Deel 2
De mens lijdt hieraan.

Deel 3
De mens doorbreekt de situatie door middel van een bekentenis.

Deel 4
Het litteken dat hoe dan ook blijft, wordt bron van nieuw leven.

 

Na de eerste uitvoering in 2022 schreef programmamaker Henk Vogel:

Het belang van tijd nemen en geduldig zijn werd ook duidelijk in The Crack, de nieuwe compositie van Kris Oelbrandt. Vergeving en verzoening vraagt eerlijkheid, geduld en kwetsbaarheid. De muziek was eerlijk en tegelijk bescheiden, nam de tijd zonder te dwepen, was kwetsbaar zonder zich daarop te laten voorstaan. De titel van het stuk The Crack ontleende Kris Oelbrandt aan de bekende zin van Leonard Cohen: “There is a crack in everything, that’s how the light gets in.” Juist in de eerlijke kwetsbaarheid, het tonen van de pijn en daar de tijd voor nemen, ontstaat ruimte voor heelwording. “Vanuit het litteken ontstaat nieuw leven,” om met componist Kris Oelbrandt te spreken. Juist in de scheuren van het bestaan kiemt hoop. De wonden, de dissonanten in de muziek, nodigen je uit om je oordeel uit te stellen en bij jezelf na te gaan wat er eigenlijk wringt - ze vragen je: "Hoor je mij?" Littekens en pijn niet negeren, maar beluisteren wat ze je te vertellen hebben.

 

---

Compositie: Kris Oelbrandt
Opname: Albert van Houwelingen, 24 september 2023, Dominicanenklooster (oratorium)
Musici: Oneiros Ensemble, Karin Leutscher (fluit), Arwen Salama-van der Burg (altviool), Charles Watt (cello), Liesbeth Vreeburg (harp)