Actie Kerkbalans 2022 - namens Gert-Jan Walgemoed

Beste mede-parochianen,

Ik had het voorrecht om bij de kerstnachtviering te mogen zijn. Ik werd daar, zoals zo vaak getroffen door woorden en muziek.

Ik werd getroffen door een wonderschone sopraanstem in het Aquinokoor.

En ik werd getroffen door de woorden van Corinne:

dat we ‘ja’ willen zeggen tegen het Leven, tegen het kwetsbare Kind in de kribbe. Om ons zó te openen voor Gods verbondenheid met ons. En daarover verder te willen nadenken.

Deze combinatie van gezamenlijke vieren en na willen denken, dat treft mij in het hart. En dat wil ik, en ik hoop ook u, koesteren.

Vandaag begint de actie Kerkbalans 2022. Vanaf dit weekend worden brieven rondgebracht waarin we u, namens het bestuur van de Dominicanenkerk, een kerkbijdrage vragen die bij u past.

We zitten nu bijna twee jaar opgescheept met corona. Het virus heeft gezorgd voor veel leed en weinig verbinding, maar ook voor creativiteit en nieuwe vormen van communicatie. Toch constateren we dat corona ons meer heeft gekóst dan opgeleverd: de Dominicanenkerk heeft de afgelopen twee jaren telkens meer dan 50.000 euro verloren.

Gelukkig kunnen we deze verliezen lijden. Onze financiële basis is gezond en daarom kunnen we op de huidige manier bij elkaar blijven komen: met bezielende vieringen onder leiding van inspirerende voorgangers, met prachtig zingende koren onder leiding van goede dirigenten, met mooi orgelspel in een warme kerk.

Dit alles kost wat: het kost de inzet van vele vrijwilligers, waarvoor veel dank, maar het kost ook geld. Elke week ongeveer 6.000 euro.

2022 is een jaar waarin corona niet weg zal zijn, maar hopelijk wel uitdooft. Het doel voor dit jaar is om de parochie, u dus, te betrekken bij de financiële toekomst. Een derde jaar op rij met verlies kunnen we ons niet permitteren. Toekomstige tegenslagen moeten we goed kunnen opvangen, en daarom gaan we in eerste instantie kijken naar het verhogen van de inkomsten.

Concreet vragen we u om 1% van uw netto jaarinkomen aan de Dominicanenkerk te besteden. Zodat we verder kunnen gaan in de aloude dominicaanse katholieke traditie van pastoraat, prediking en liturgie. Zodat we samen kunnen blijven komen in een zoekende en open kerk, midden in de tijd van vandaag. Dat we dit kunnen blijven ervaren, dát wens ik ons toe.

Dank u