Terugblik #liefdeisvooriedereen

Op 1 en 2 augustus was de Zwolse Dominicanenkerk verlicht in de kleuren van de regenboog. Het waren dagen van reflectie, discussie, verstilling, verwondering en gesprek rond de thematiek van LHBTI+-acceptatie. Liefde werd gevierd en onrecht benoemd. Juist in kerken is het nodig om te zoeken naar de erkenning en het vieren van andere dan heteroseksuele liefdesrelaties, en het bestaansrecht daarvan.

Live-uitzending van 'De Ochtend van 4' met Francis van Broekhuizen, Gezinus Veldman, harpduo Sanne&Sara en Huub Tuin namens het Dominicanenklooster

 

Ook in die (liefdes)relaties is immers een glimp van Gods gelaat op te vangen. Oprechte en betrouwbare liefde is heilzaam voor wie het overkomt. Wie werkelijk liefheeft roept in de ander het beste naar boven, als metgezel, steun en tegenover. Dat geldt niet alleen voor paren, maar ook voor onze omgang met iedere mens die we ontmoeten. Wat dat betreft gaat het vieren van liefde ook over vriendschap, over medemenselijkheid, over gastvrijheid – en het strijden daarvoor.

Enkele bijdragen uit het intentieboek

 

Broeder Jozef Essing o.p. reflecteert in de recentste KRO- en NCRV-gids:

Leef je eens in: een jongen wordt verliefd op een jongen, dat is niet goed. Hij doet zijn best, hij gelooft dat hij ervan af kan komen. Toch merkt hij dat hij tegen al zijn gevoelens ingaat en zichzelf helemaal ontkent. Is dat dan de bedoeling? Ik vind dat je daarmee ook de weg naar God verspert. Die weg moet je niet dwarsbomen. Er moet geleefd worden.

Organist Aart Bergwerff speelt Canto Ostinato

 

NPO Radio 1 en 4 zonden uit vanuit het klooster (het terugluisteren waard!), organist Aart Bergwerff gaf een concert van Canto Ostinato 'buiten de banken', en een ad hoc-koor bezong de Liefde. Verder konden kerkbezoekers kaarsjes branden, schrijven in het intentieboek, petities van Amnesty International ondertekenen en meehelpen de regenboogvlag samen in te kleuren.

Bezoekers kleurden samen mee aan de regenboogvlag

 

Ruim 700 mensen bezochten de kerk. De deelname aan het KRO-NCRV-initiatief #liefdeisvooriedereen kon op veel waardering rekenen van bezoekers, online en offline. Vanaf gisteren namen de Dom in Utrecht en de Westerkerk in Amsterdam het stokje over. Aanstaande zaterdag staat het tv-programma Zin in Morgen in het teken van #liefdeisvooriedereen. Broeder Jan Laan o.p. en Jeroen den Boer zullen dan vertellen over hun relatie met hun heilige plek: het Dominicanenklooster. Zaterdag 6 augustus, 19:06 uur, NPO 2.

Een ad hoc-koor met zangers uit onder andere het Aquino- en Thomaskoor bezong de Liefde