Nieuws uit Fastiv

De dominicaanse geloofsgemeenschap Zwolle ondersteunt Huize Sint Martinus de Porres in Fastiv, 75 kilometer ten zuiden van Kiev. Het tehuis staat onder leiding van de dominicaan pater Michael Romaniv. Hij schrijft:

Glorie zij Jezus Christus!

Deze week ligt in Kherson onze taak. We zien hoe de stad leeft en wat mensen nodig hebben. Onze taak die we onszelf stellen voor deze moeilijke tijd is het helpen bij lunchmaaltijden, vooral wanneer de curators werken, en veel inwoners die de overstroomde gebieden hebben verlaten, ook uit het eilandgebied van de andere 18 dorpen. We hebben ons deze dagen alles in het werk gesteld om 700 maaltijden per dag uit te delen met vrijwilligers ter plaatse in onze sociale keuken. Ook hiervoor hebben we het nodige voedsel en uitrusting meegenomen en deze dagen deze etentjes geleverd in de overstroomde gebieden.

Het lijden van mensen die in dorpen wonen is een ander verhaal: ze zijn al hun eigendommen kwijtgeraakt. Één van de dorpen die we bezochten was Kamyshany, waar de onderste straten zijn overstroomd en waar de huizen helaas niet hersteld kunnen worden - in feite hebben mensen niets meer. Tegenwoordig wordt de stad non-stop afgevuurd door vijanden, elk uur horen we explosies. We weten ook dat er ook veel gewonden doden vallen. In deze situatie wordt de stad voortdurend verstoord.

Waardevol is de hulp van al onze weldoeners - het is een groot geschenk voor ons, we zijn iedereen dankbaar. 162 mensen hebben gereageerd. Bedankt iedereen voor uw donatie mevrouw Anastasia, meneer Nikita, meneer Oleg. mevrouw Mary, mevrouw Jeanne, mevrouw Hope en Christopher uit de VS, en mevrouw Victoria uit het VK en  meneer Edward. Dank aan de gemeenschap uit Zwolle. broeder Piet en broeder Frans, Dominicanenklooster Zwolle die 3750 euro voor Kherson hebben opgehaald. Jullie steun in deze lange marathon, is voor ons erg belangrijk! Dankzij jullie steun konden we 1044 kg vlees, 504 blikken bonen, olie, groenten, motorpomp, lunchdozen, water, wegwerpgerechten en noodzakelijke voorraden kopen om heerlijke maaltijden te bereiden voor het lijdende Kherson en de regio. Deze week hebben we 1362 essentiële voedselkits uitgedeeld, 11420 kg aan humanitaire hulp.

Bedankt aan het bureau van de premier van de Republiek Polen, Kancelaria Premiera voor alle positieve beslissingen die u nam naar aanleiding van ons verzoek. Vandaag is de eerste humanitaire zending gearriveerd, heel erg bedankt voor uw vertrouwen en steun.

Vandaag vertelde één van de vrouwen die sinds 6 uur 's morgens hielp met aardappelen schoonmaken in onze keuken, dat ze moest rennen om bloemen te kopen omdat er een begrafenis was van een klein kind van drie dat door wateroverlast in een put was gevallen. Het kind is overleden, de begrafenis was zou vandaag om 10 uur moeten zijn, maar 's ochtends was er brand in het mortuarium van de stad en hij vatte brand en deze begrafenis kon niet plaatsvinden. Het is zo'n dubbele tragedie bij mensen en er zijn tientallen van zulke tragedies hier - het is allemaal erg triest.

Bewaar ons in jullie gebeden, zoals wij dat voor jullie ook doen.

Mikhail Romanov OP

 

Wilt u ook helpen? Dat kan via NL 11 INGB 0000 3910 23 t.b.v. Stichting Dominicanenklooster inzake Diaconie o.v.v. Fastiv.