Nieuws uit Fastiv

De dominicaanse geloofsgemeenschap Zwolle ondersteunt Huize Sint Martinus de Porres in Fastiv, 75 kilometer ten zuiden van Kiev. Het tehuis staat onder leiding van de dominicaan pater Michael Romaniv. Hierbij een recent bericht van zijn hand (fragment):

 

13 augustus 2022

Geprezen zij Jezus Christus!

Elke dag ontvangen we berichten van het slagveld over oorlogsslachtoffers - militairen en burger, die sterven, hun leven en gezondheid verliezen in de strijd tegen het Russische leger. Soms roepen zulke relaties geen emoties meer op. Toch zijn dit echte tranen en pijn, dit zijn menselijke tragedies: gebroken lot, levensplannen en dromen. In deze dagen ervaren we pijn en bitterheid samen met onze gasten uit Bachmut, van het Doniecki-circuit, vanaf het allereerste begin van oorlogsoperaties, namelijk mevrouw Oksana, die haar man een paar dagen geleden verloor... We verwachten tegenwoordig meer vluchtelingen uit het Oosten, en specifiek uit Bachmut.

In onze stad, net als in vele andere steden van Oekraïne, zijn steeds meer nieuwe mensen te zien. Dit zijn de mensen die vluchten voor Russische "bevrijders", die vernietiging, dood, armoede en pijn meebrengen. We proberen samen te werken met degenen die ons om hulp vragen en met iedereen, indien mogelijk, hulp te verlenen. Deze week, donderdag, hebben we 300 pakketjes persoonlijke hulp geschonken aan de gewonde families. Gisteren vierden we in Borodiana de Jeugddag (zie onder), aan onze kant verkocht het café San Angelo hamburgers en hotdogs om kinderen en jongeren gratis te verwennen in het kader van een humanitaire actie. Humanitaire hulp (1090 pakken - 7200 kg) werd deze week gedoneerd aan het Chernihowsland van ons leger.

We blijven werken aan het helen van de wonden. Waar mogelijk zijn we daken aan het herstellen van huizen die door oorlogsoperaties zijn verwoest: allereerst die van ouderen, zieken, mensen met lagere inkomens - we steunen ook financieel de renovatie van die huizen.

Vandaag starten onze vrienden van Fundacja Charytatywni, Charytatywni Freta een goede doelbeurs van St. Jacket! Wij nodigen u van harte uit om actief deel te nemen aan dit liefdadigheidsevenement bij de Dominicanen op de Fret in Warschau. Uit de grond van ons hart bedanken wij al onze vrienden en vrijwilligers die de tijd en kracht nemen om met ons te dienen.

Michael Romaniv o.p.

U kunt Huize Sint Martinus de Porres volgen op Facebook: Miszka Romaniv

Giften kunt u overmaken naar NL 11 INGB 0000 3910 23 Stichting Dominicanenklooster inzake Diaconie onder vermelding van Steun Oekraïne.